Dve medalji s svetovnih iger

Te dni so se zaključile svetovne igre v Birminghamu v Združenih državah Amerike in slovenski športni plezalki Katja Debevec in Lana Skušek sta domov prinesli srebrno in bronasto medaljo.
V Birminghamu v Alabami v ZDA so se te dni zaključile 11. svetovne igre. Petič so na njih sodelovali tudi športni plezalci. Medalje so podelili v vseh treh disciplinah športnega plezanja, dve medalji ima tudi slovenska reprezentanca.

Lana Skušek z bronasto medaljo 

Najprej je v balvanskem plezanju srebrno medaljo osvojila 27-letna Katja Debevec. Njena letošnja najboljša uvrstitev je bilo 15. mesto v Innsbrucku, v ZDA je plezala sproščeno in odločno. "Po ogledu postavljenih balvanov sem si rekla, da bom splezala vse štiri, kar mi na koncu žal ni uspelo. Vseeno sem zadovoljna, da sem ostala zbrana do konca."

Katja Debevec v družbi Gorazda Hrena in Anžeta Peharca

Kot je dodala so k uspehu pripomogle tudi polne tribune in glasni navijači.

22-letna Lana Skušek je plezala v težavnosti. Svoj najboljši letošnji rezultat je priplezala prav tako v Innsbrucku, 18. mesto in v ZDA je osvojila svojo sploh prva medaljo z velikih tekmovanj. "Zelo sem vesela, da sem med plezanjem končno uživala in plezala bolj sebi podobno, česar mi letos se ni uspelo pokazati na tekmi. Iz tega razloga mi tudi končni rezultat ogromno pomeni. Stati na stopničkah je res izjemen občutek in mi daje nov zagon za naslednje tekme, vključno z Brianconom."

Lana Skušek (v sredini) z ostalimi člani reprezentance.

Ta konec tedna bo namreč v Brianconu tekma v težavnostnem plezanju in po njej bodo znani tudi tekmovalci, ki se bodo avgusta udeležili evropskega prvenstva v Münchnu. Njih bo določil selektor slovenske reprezentance Gorazd Hren, ki je bil tokrat s svojimi tekmovalci zelo zadovoljen. "Svetovne igre so ponudile dobre tekme in vesel sem, da smo domov prišli z dvema medaljama, z malo sreče pa bi lahko posegli celo po treh, če ne štirih. Res je, da je to tekmo zaradi natrpanega urnika svetovnega pokala izpustilo kar nekaj zvenečih imen, a vseeno je za dekleti medalja zelo lep dosežek in motivacija za naprej."

Na svetovnih igrah so nastopili še Anže Peharc, ki je v balvanih osvojil 5. in v težavnosti 10. mesto. Martin Bergant je v težavnostnem plezanju pristal na 5. mestu, Lucija Tarkuš na 11. mestu.