Štiri medalje mladih plezalcev z evropskega prvenstva v težavnosti

V nemškem Augsburgu je bilo evropsko mladinsko prvenstvo v težavnosti. Sara Čopar, Lucija Tarkuš, Jennifer Buckley in Timotej Romšak so domov prinesli medalje in potrdili dobro letošnjo sezono v težavnostnem plezanju.
Na zadnjem evropskem prvenstvu v težavnostnem plezanju so mladi športni plezalci osvojili štiri medalje. 17-letna Sara Čopar (PO PD Celje Matica) je med kadetinjami zasedla 2. mesto, 18-letna Lucija Tarkuš (AK IMPOL Slovenska Bistrica) v kategoriji mladink 3. mesto, 17-letni Timotej Romšak (PK Kamnik) v kategorije mladincev 2. mesto in mlada 15-letna Jennifer Buckley (Društvo za razvoj plezalne kulture) je osvojila 2. mesto v kategoriji starejše deklice. 

Selektorica mladinske reprezentance v športnem plezanju Ajda Remškar je zadovoljna z nastopi svojih varovancev na evropskem prvenstvu. "Konkurenca na prvenstvu je močnejša kot na pokalih, tako da me veseli, da so nekateri izmed naših reprezentantov uspeli prikazati svoje najboljše plezanje v letošnji sezoni. V številčni ekipi je seveda vedno kdo, ki ne odpleza najbolje, a finalisti v petih kategorijah in štiri medalje so lep izkupiček."

Lucija Tarkuš na stopničkah (Foto: SloveniaYouth Climbing Team)

Na tekmah evropskega mladinskega pokala so odlične rezultate pokazali tudi Lovro Črep, Gorazd Jurekovič in Zala Mlakar-Starič, zato so bila pričakovanja tudi za njih višja. "Prvenstvo je vseeno posebna tekma, vsako smer je potrebno odplezati brez napak. Prijetno so nas presenetile starejše deklice, vse so bile uvrščene med deseterico, Jenny Buckley se je uvrstila na drugo mesto. Prav tako bi izpostavila Timoteja Romšaka, ki je letos plezal prav v vsakem finalu evropskega pokala, a mu je preboj na stopničke uspel ravno na prvenstvu. Sara Čopar je že pri članicah dokazala, da je odlični formi, kar je tokrat potrdila s srebrno medaljo. Lucija Tarkuš pa je po poškodbi rame spet bolj sproščena na steni in si je priplezala bron. To prvenstvo je bilo njeno zadnje v mladinskih vrstah v težavnosti in osvojila je medaljo prav na vseh, na katerih je nastopila, kar je res impresivno."

Timotej Romšak je osvojil srebrno medaljo.  (Foto: SloveniaYouth Climbing Team)

Sara Čopar je po lanski zlati medalji na evropskem prvenstvu v Rusiji imela velike želje tudi za nastop v Augsburgu. Na koncu je osvojila še vedno odlično srebrno medaljo. "V vseh treh rundah, kvalifikacijah, polfinalu in finalu sem odplezala in dala vse od sebe, kar mi je tudi najbolj pomembno. Med plezanjem sem res uživala in smeri so bile dobro postavljene. Po vodstvu v kvalifikacijah in polfinalu sem imela visok cilj za finale. Na začetku sem bila malce žalostna, da nisem zmagala, a po drugi strani je drugo mesto na evropskem prvenstvu odličen rezultat, na katerega sem zelo ponosna."

Sara je letos že dvakrat nastopila s člansko reprezentanco. V Innsburgu je bila 21. in v Villarsu 12. Po nastopih "med odraslimi" zdaj lažje nastopa na mladinskih tekmah. "Imam pa zaradi tega večja pričakovanja za te tekme. Pridobila sem več izkušenj in vsakič je tudi manj treme."

Sara Čopar v steni (Foto: SloveniaYouth Climbing Team)

Podobno kot lani so tudi tokrat mladinci domov prinesli štiri medalje iz težavnosti. V začetku avgusta bo v Gradcu evropsko prvenstvo v balvanih in želja selektorice je, da bi v različnih kategorijah imeli slovenskega predstavnika v finalu. "Balvansko prvenstvo tokrat sledi celotni težavnostni sezoni, tako da bo veliko odvisno od tega, kako bo tekmovalcem uspel preklop nazaj na balvane. Lanski dve medalji sta zagotovo dosegljivi, predvsem je moj cilj imeti predstavnike v finalu v vsaj 4 kategorijah, kaj več je pa po tako dolgem balvanskem premoru težko napovedati."