Janja Garnbret, Vita Lukan in Luka Potočar v finalu težavnosti

Slovenski športni plezalci Janja Garnbret, Vita Lukan in Luka Potočar bodo v nedeljo v finalu uvodne tekme sezone svetovnega pokala v težavnostnem plezanju v Innsbrucku v Avstriji. Janja Garnbret je podobno kot v kvalifikacijah tudi v polfinalu osvojila vrh, Vita Lukan je bila osma, Luka Potočar pa četrti.
Foto: Grega Valančič/ Sportida
23-letna Janja Garnbret je bila podobno kot v kvalifikacijah prepričljiva tudi v polfinalu. Z najboljšim rezultatom kvalifikacij je nastopila kot zadnja v polfinalu.

"Na ogledu je bila polfinalna smer videti lahka in tudi takšna je dejansko bila. Ponavadi je ravno obratno. Danes sem imela v sebi neizmerno mirnost. Ponovno sem uživala in spet sem bila Janja z nasmehom. Ko sem slišala, da so dekleta pred mano že priplezala do vrha, je bil zame to večji pritisk. Namreč vedno bolje plezam, kadar vem, da nobeni pred mano ni uspelo osvojiti vrha, ker mi to da večjo motivacijo"

Foto: Grega Valančič/ Sportida

Od Slovenk si je nastop v nedeljskem finalu priborila še Vita Lukan, ki je brez polfinala in finala ostala v balvanskem plezanju. "Letos se mi zdi, da so dekleta v konkurenci naredila korak naprej. Če sem v preteklosti lahko naredila kakšno napako in sem prišla v polfinale, sem bila letos kar malce živčna, če mi bo uspelo. Občinstvo mi je dalo poseben zagon, zelo dobro vzdušje je bilo in enostavno nisem želela končati."

Foto: Grega Valančič/ Sportida

Pri moških je za najboljši slovenski dosežek poskrbel Luka Potočar, po petem dosežku kvalifikacij je v polfinalu stopil še eno stopničko višje, na četrto mesto.

"Vesel sem bil, da se mi je uspelo uvrstiti v polfinale. Z leti sem se navadil pritiska, zato nisem imel posebnih težav. Smer mi je bila kar všeč. Do točke, kjer sem padel, nisem imel velikih počitkov.  Pomembno je, da sem v finalu v prvi tekmi sezone. To je zame dobro potrditev, da sem res v dobri formi."


Foto: Grega Valančič/ Sportida


Domen Škofic je tekmovanje sklenil na 18. mestu.

V polfinalu se je borilo kar šest Slovenk. Lučka Rakovec in Lana Skušek sta si delili 18. mesto, Sara Čopar in Mia Krampl pa sta pristali na 21. mestu.

Za Saro Čopar je bilo to drugo tekmovanje v svetovnem pokalu, lani je namreč prvič nastopila v Kranju in tudi tam je že nastopila v polfinalu. V Innsbrucku je vedno bila manjša trema pred konkurenco. "Innsbruck je bila zame prva tekma zunaj države in ponosna sem, da sem prišla do polfinala. Dobro sem plezala. Bila sem živčna, trdo sem plezala, naredila sem napako. Želela sem si priti do polfinala, a nisem želela, da bi ostala na repu. To je bila zame res dobra izkušnja, ozračje je res dobro. Še zdaj komaj dojemam, da sem se ogrevala z največjimi legendami športnega plezanja," je bila po koncu tekme vznemirjena mlada 17-letna Sara Čopar.

Jutrišnji finale se prične ob 19. uri.