Katja in Zan z nastopoma sezone, Janja po dolgem času spet na tekmi

V Innsbrucku se je končala letošnja sezona svetovnega pokala v balvanskem plezanju. Res da se nihče od slovenskih športnih plezalcev ni uvrstil med šest najboljših v finalni nastop, sta Katja Debevec in Zan Lovenjak Sudar pokazala najboljši letošnji tekmi. Janja Garnbret bo v soboto po dveh polnih mesecih tekmovalnega odmora nastopila na prvi tekmi v težavnosti.
Foto: Grega Valančič/ Sportida
V četrtkovo polfinale se je kot edinemu Slovencu uspelo uvrstili 24-letnemu Zanu Lovenjaku Sudarju. Lansko sezono je zaključil z odličnim 9. mestom na svetovnem prvenstvu v Moskvi. Zato je imel letos večja pričakovanja v svojih nastopih. Zadnji balvanski nastop je v Innsbrucku zaključil na 16. mestu. 

Foto: Grega Valančič/ Sportida

"Mogoče sem bil za prejšnje tekme še bolje pripravljen, a na koncu mi je uspel zadovoljiv rezultat. Lani sem bil brez pričakovanj in ni bilo toliko pritiska, letos sem si ga malce naredil, ker sem res želel več. Stres je bil večji in čeprav sem si ga želel med sezono malce zatreti, mi je na zadnji tekmi to še najbolje uspelo. Celo sezono sem se trudil rokovati z nečim novim in vem, da bom v prihodnje še boljši. Na polfinalni tekmi sem se preveč obremenjeval z drugimi in to me je zlomilo."

"Letošnji treningi so bili drugačni, s trenerjem Romanom Krajnikom sva še več delala na mojih pomanjkljivosti in zato sem res več pričakoval. Letos je bilo po dolgem času spet dolga sezona in to je res dobro. Najpomembnejša balvanska tekma še pride, to je evropsko prvenstvo v Münchnu. Upam, da sem pokazal dovolj, da me bo selektor izbral."

Foto: Grega Valančič/ Sportida

Brez polfinala so ostali Anže Peharc na 25., Jernej Kruder na 29. in Matic Kotar na 47. mestu.
Katja Debevec v polfinalu

Tudi 27-letna Katja Debevec je lansko sezono pokazala več kot letos. Najboljše šesto mesto lani letos ni ponovila. V Innsbrucku je osvojila 15. mesto.

Foto: Grega Valančič/ Sportida

"Na kvalifikacijah sem se dobro počutila, zelo sem bila zadovoljna z nastopom. Danes sem začela malce z zavoro že na prvem balvanu. Glede na težavno sezono, ki sem jo imela, sem še kar zadovoljna z rezultatom."

Od treh Slovenk, ki so nastopile v kvalifikacijah, se je v petkov polfinale uvrstila le Katja Debevec in v Innsbrucku končala na 15. mestu. Vita Lukan in Julija Kruder sta ženske kvalifikacije končali na 29. oziroma 59. mestu. Lukan bo nastopila tudi v težavnosti.

Foto: Grega Valančič/ Sportida

Janji premor dobro del

Slovenska reprezentanca ima večja pričakovanja v težavnosti, ko se bo po premoru vrnila šampionka Janja Garnbret. "Po tekmi v Meringenu sem zbolela za koronavirusom. Do konca aprila sem se slabo počutila, a celoten maj in do tekme v Innsbrucku sem lahko normalno trenirala. Z reprezentanco sem opravila priprave v Augsburgu in Innsbrucku. Letos sem se prav odločila, da sem izpustila del balvanske sezone in zdaj prihajam s svežo glavo in čistimi mislimi na tekme v težavnosti. Pred vsako tekmo imam tremo, a to je pozitivna trema. V Innsbrucku bo prva tekma v težavnosti in komaj čakam, da preverim, kje sem s svojo formo."
Barbara Gradič Oset