Športni plezalci brez finalnih nastopov v Brixnu

Slovenski plezalci so že končali nastope na tekmi svetovnega pokala v balvanih v italijanskem Brixnu. Solidno formo je potrdila Radovljičanka Vita Lukan, ki je v kvalifikacijah in polfinalu z dvema doseženima vrhoma zasedla 11. mesto. V polfinale sta se uvrstili tudi Julija Kruder in Katje Debevec. Fantje so ostali brez polfinalnih nastopov.
Foto: Grega Valančič/ Sportida
Na Južnem Tirolskem v severni Italiji v Brixnu je bila tekma svetovnega pokala v športnem plezanju, ki so se ga udeležili Vita Lukan, Julija Kruder, Katja Debevec, Julija Kruder, Anže Peharc, Matic Kotar, Jernej Kruder, Zan Lovenjak Sudar in Gregor Vezonik.

Dekleta so se uvrstila v polfinale, a nihče izmed fantov. Med ženskami, kjer še vedno manjka lani najboljša olimpijska prvakinja Janja Garnbret, je bila prepričljivo najboljša Američanka Natalia Grossman, ki je zmagala v kvalifikacijah in polfinalu.


Julija Kruder je bila v polfinalu 17., Katja Debevec je v kvalifikacijah dosegla 23. mesto, Vita Lukan pa 11. mesto. 

"Do zadnjega balvana sem bila zadovoljna s svojim plezanjem, v prvih dveh balvanih nisem naredila veliko poskusov, kar je bilo zelo dobro. V tretjem sem naredila cono. V zadnjem balvanu sem si mogoče na začetku malce otežila delo. Ko sem  prišla do zadnjega giba, sem postala nervozna in posledično nisem mogla zaključiti z obema rokama na vrhu. Bila sem kar malce razočarana, ker priložnost je bila res dobra in tudi dobro sem se počutila. Mogoče ni vse tako slabo, saj sem vseeno naredila dober razultat, kar je dobro popotnica za naprej." Vita Lukan je še dodala, da bo v Innsbrucku  njen fokus na težavnosti in manj na balvanih, a se bo v obeh tekmah zelo potrudila za najboljši rezultat.

V moški konkurenci so Slovenci tekmovanje končali že v petkovih kvalifikacijah. Za eno mesto je nedeljski polfinale zgrešil Anže Peharc na 21. mestu. Matic Kotar je bil 31., Jernej Kruder 33., Zan Lovenjak Sudar 39. in Gregor Vezonik 45.

Barbara Gradič Oset, STA