Anže Peharc s srebrom v ZDA do uspeha kariere

Slovenski športni plezalec Anže Peharc je 30. maja (po srednjeevropskem času) na četrti tekmi svetovnega pokala 2022 v balvanskem plezanju v Salt Lake Cityju osvojil drugo mesto in tako dosegel uspeh kariere. Po polfinalu je bil tretji, v finalu pa je zaradi boljše popotnice iz polfinala moral priznati premoč le Japoncu Yoshiyukiju Ogati. V polfinalu je nastopil tudi Slovenec Gregor Vezonik.
Anže Peharc s srebrom v ZDA do uspeha kariere (foto Vladek Zumr)
Anže Peharc (AO PD Kranj) v letošji sezoni iz tekme v tekmo stopnjuje svojo pripravljenost - pred tednom dni si je v Salt Lake Cityju priplezal osmo mesto, danes pa drugič v karieri stopil na stopničke svetovnega pokala v balvanskem plezanju. Na ameriškem tekmovalnem prizorišču si je po kvalifikacijah delil 13. mesto z reprezentančnim kolegom Gregorjem Vezonikom, v polfinalu je z vsemi štirimi osvojenimi vrhovi zasedel tretje izhodišče, v finalu pa znova osvojil vse štiri vrhove v petih poskusih, tako kot zmagovalec, Japonec Yoshiyuki Ogata, a je o zmagi odločalo boljše izhodišče iz polfinala. Tretji je bil prav tako Japonec Kokoro Fujii.

"Na drugi tekmi v Salt Lake Cityju je šlo super, še vedno ne najdem besed oz. še nisem povsem dojel, kaj se je zgodilo - končal sem na drugem mestu in dosegel uspeh kariere. Med sezono sem vedel, da sem dobro pripravljen, kar se je kazalo tudi na treningih, mi pa tega žal na tekmah v začetku sezone ni uspelo pokazati. A se je stopnjevalo in sem vesel, da se je zdaj sestavilo. V začetku sezone nisem verjel v svojo pripravljenost, čeprav sem vedel, da sem dobro in kakovostno treniral. Tako da je bila mogoče pika na i na tej tekmi, da sem sam sebi dovolil zaplezati, kar se je poznalo na steni, kajti plezanje je bilo tekoče, nisem naredil nobenih napak - in mislim, da je bilo to ključno za tako dober nastop," se je na drugi strani Atlantika veselil Peharc.


Anže Peharc s srebrom v ZDA do uspeha kariere, prvi in tretji sta bila Japonca Yoshiyuki Ogata in Kokoro Fujii (foto Vladek Zumr)

Štiriindvajsetletni Tržičan je z balvanskih srebrom na tekmi svetovnega pokala dosegel uspeh kariere in tako splezal še stopničko više, saj je leta 2019 v balvanskem plezanju že osvojil bronasto medaljo svetovnega pokala. Leta 2017 se je veselil brona tudi na evropskem prvenstvu v balvanskem plezanju, medtem ko je lani na svetovnem prvenstvu osvojil šesto mesto.

V ZDA so pod vodstvom selektorja Gorazda Hrena in trenerja Luke Fonda nastopili še trije člani slovenske reprezentance v športnem plezanju. Gregor Vezonik (PK Kamnik) se je uvrstil na 17., Katja Debevec (PK Scena) na 23. in Zan Lovenjak Sudar (PK Scena) na 25. mesto. V ženski konkurenci je tretjič zapored v letošnji sezoni slavila Američanka Natalia Grossman, potem ko je na prvi letošnji tekmi svetovnega pokala v balvanskem plezanju, aprila v Meiringenu, s konkurenco pometla olimpijska prvakinja Janja Garnbret (Šaleški AO).

Svetovni pokal v balvanskem plezanju se seli v Evropo, kjer bo naslednja preizkušnja od 10. do 12. junija v italijanskem Brixnu, med 22. in 26. junijem pa bo v avstrijskem Innsbrucku tudi začetek sezone SP v težavnosti. Vrhunec letošnje sezone bo evropsko prvenstvo, ki bo avgusta v Münchnu.

Iskrene čestitke!

Manca Ogrin

-------------------------
Povezane novice:
Anže Peharc osmi v Salt Lake Cityju 
Po zgodovinskem letu športni plezalci z visokimi cilji v novo sezono
Garnbretova zlata, Peharc z bronom do uspeha kariere 
Anže Peharc šesti na svetovnem prvenstvu v balvanskem plezanju Moskva 2021
Janja Garnbret evropska podprvakinja v balvanih in zlata v kombinaciji, Anže Peharc tretji

------------------------
Medijske objave:
Anže Peharc drugi v Salt Lake Cityju (STA)
Anže Peharc v Salt Lake Cityju kos vsem balvanskim problemom (TV Slovenija; 5:02-5:40)
Anže Peharc iz tedna v teden višje: v Salt Lake Cityju tokrat odličen drugi (Siol.net)
Tržičan do največjega uspeha kariere: nogavice z avokadom za srečo v finalu (Siol.net)
Peharc po uspehu kariere: "Nisem še povsem dojel" (MMC RTV Slovenija)
Natalia Grossman izkoristila odsotnost Janje Garnbret, Peharc drugi (Delo)
Anže Peharc drugi v Salt Lake Cityju (Ekipa24)
Anže Peharc s srebrom v ZDA do uspeha kariere (NaProstem.si)
Velik uspeh slovenskega plezalca v Salt Lake Cityju (Sportklub)
Anže Peharc s srebrom v ZDA do uspeha kariere (Radio Sora)
Anže Peharc s srebrom v ZDA do uspeha kariere (Si21.com)
Peharc drugi (Gore-ljudje)
Anže Peharc s srebrom v ZDA do uspeha kariere (Hribi.net)