Gregor Selak novi selektor slovenske paraplezalne reprezentance, ki že pridno trenira

Leto 2022 je prineslo spremembe v slovenski paraplezalni reprezentanci, ki jo je po šestih letih uspešnega vodenja od Jurija Ravnika prevzel paraplezalec Gregor Selak. Reprezentanca je pod vodstvom novega selektorja in trenerja 12. januarja že začela treninge, v roku dveh tednov pa pričakujejo tudi IFSC-jev koledar mednarodnih tekem v letošnji sezoni.
Gregor Selak novi selektor slovenske paraplezalne reprezentance (foto Manca Ogrin)
Slovensko paraplezalno reprezentanco je od ustanovitve leta 2016 vodil Jurij Ravnik, z letom 2022 ga je nasledil Gregor Selak, ki ima smele načrte. "Vse potencialne člane reprezentance sem že povprašal po njihovih željah in ciljih za sezono 2022. Zdi se mi zelo pomembno, da se vsakemu posebej posvetim in mu pomagam do zastavljenih ciljev. Pri reprezentantih, ki so tekmovali že prejšnja leta, bo poudarek na njihovih šibkih točkah. Pri novih članicah pa bomo delali na plezalni tehniki in skozi čas videli, kakšen potencial se skriva v njih," poudarja Škofjeločan in dodaja: "Seveda pa od vseh pričakujem veliko mero resnosti, želje po napredku in trdega dela. Rezultatsko gledano pa pričakujem redno uvrščanje v finale, pri nekaterih članih pa redno uvrščanje na zmagovalni oder na tekmah svetovnega pokala."


Slovenska paraplezalna reprezentanca na treningu v Plezalnem centru Ljubljana (foto Nataša Privošnik)

Pod Selakovim budnim očesom trenutno trenira peterica: gluhoslepa plezalka z Aspergerjevim sindromom Tanja Glušič (AK Ravne), nekdaj perspektiven alpinist Matej Arh (AO PD Kranj), ki ima po nesreči v zaledenelem slapu paraparezo, delno prekinitev hrbtenjače, in Manca Smrekar (AO PD TAM Maribor), ki ima dismelijo, zaradi česar ji manjka nekaj prstov na roki, letos pa sta se treningom pridružili še novinki: Nataša Privošnik (PD Šempeter v Savinjski dolini), ki ima po operaciji tumorja na možganih poškodovan centralni živčni sistem in motnje koordinacije, in Jana Führer (PD Moravče), od rojstva slepa z minimalnim ostankom vida. Kot poudarja Selak, se bo moral vsak na treningih izkazati in si z dobrimi rezultati zagotoviti mesto v reprezentanci.


Slovenska paraplezalna reprezentanca (foto arhiv reprezentance)

Tudi Gregor Selak (Društvo za razvoj plezalne kulture), nekdanji član mladinske reprezentance v športnem plezanju, ki so mu leta 2014 diagnosticirali multiplo sklerozo, od leta 2016 pa športno pot uspešno nadaljuje kot paraplezalec, še vedno trenira in ima tekmovalne načrte, vendar na letošnji prvi tekmi zagotovo ne bo nastopil, potem pa bo svoje tekmovalne ambicije prilagodil delu reprezentance, v mislih pa ima zagotovo naslednje svetovno prvenstvo, ki bo predvidoma leta 2023. 

Prvi reprezentančni trening so opravili 12. januarja, za zdaj se srečujejo enkrat tedensko, od februarja Selak načrtuje po dva reprezentančna treninga tedensko, saj naj bi bila prva tekma že maja, vendar še čakajo, da Mednarodna zveza za športno plezanje (IFSC) objavi letošnji koledar paraplezalnih tekem. 

Slovensko paraplezalno reprezentanco lahko spremljate tudi na Facebooku >>>.

Želimo jim uspešno delo in sezono!

Manca Ogrin

------------------------
Medijske objave:
Gregor Selak novi selektor paraplezalne reprezentance (STA)
Gregor Selak prevzel paraplezalce (Gorenjski glas)