Janja Garnbret se številke ena drži kot oprimkov na plezalnih stenah | portret na Valu 202

Številke ena se drži kot oprimkov na plezalnih stenah, je imeniten dokumentarni portret najboljše športne plezalke na svetu naslovil Franci Pavšer, ki se je - ko je olimpijska prvakinja že tretjič postala športnica leta - na Valu 202 "sprehodil" skozi njeno osupljivo kariero, tudi v pogovorih z njenimi najbližjimi. Dokumentarnemu portretu velja prisluhniti še enkrat!
Janja Garnbret z zlato olimpijsko medaljo (foto Igor Tominec/Val 202)
Dvaindvajsetletna Janja Garnbret že nekaj let velja za najboljšo športno plezalko na svetu. V Tokiu je upravičila vlogo favoritinje, a priznala, da je čutila velik pritisk, čeprav je v finalu pometla s konkurenco: "Toliko pritiska še nisem čutila. To vem šele zdaj, ko je vsega konec, ko se mi je kamen odvalil od srca. Ne vem, kako se mi je uspelo spopasti s tem."

Plezati je začela v Slovenj Gradcu, po selitvi na treninge v Velenje pa ji je športno plezanje poleg številnih uspehov prineslo tudi najboljšo prijateljico Tjašo Slemenšek, ki je v dokumentarnem portretu delila tudi vrsto njunih skupni prigod. O Janjinih začetkih kariere spregovorijo tudi njen oče Vili in mati Darja Garnbret, sotekmovalka Mina Markovič ter njen dolgoletni trener Gorazd Hren in trenutni trener Roman Krajnik.

Prvi večji mejnik na mednarodnem tekmovanju je dosegla z naslovom evropske prvakinje med deklicami. S šestnajstimi leti je prvič nastopila na tekmi svetovnega pokala in osvojila srebro na evropskem prvenstvu, uspehi pa so postajali vse večji, tudi naslov svetovne prvakinje na balvanih. "Po vsaki sezoni si rečem, da se je ne da preseči, pa mi to naslednjo sezono vedno uspe. Sem trmasta in si najdem nov iziv, ki ga želim doseči, zato se veselim, kaj bo v prihodnje." Priplezala je do številke ena in se je drži kot oprimkov na plezalnih stenah.

Dokumentarnemu portretu Janje Garnbret, ki sta ga pripravila novinar Franci Pavšer in reporter Matej Hrastar, lahko prisluhnete v spletnem arhivu Vala 202 >>>.

Nekaj zanimivih intervjujev s športnico leta 2021 najdete tudi na spodnjih povezavah:
Janja Garnbret in Tjaša Slemenšek: Zgodba o prijateljstvu z avtobusne postaje, kakršnega bi si vsi želeli (Siol.net)
 Vedno znova se mi zdi neverjetno, da mi je uspelo zmagati na OI (EkipaSN)
"Med tekmo sva samo jaz in stena" (revija Jana)