Zlata olimpijka Janja Garnbret na poštni znamki

Pošta Slovenije tradicionalno zaznamuje slovenske dobitnike zlatih olimpijskih medalj z izdajo priložnostnih znamk, svoje so danes, 15. oktobra, dobili tudi letošnji slovenski junaki iger v Tokiu: športna plezalka Janja Garnbret, kolesar Primož Roglič in kanuist Benjamin Savšek. Spremljata jih tudi ovitek in žig prvega dne, ki bo v uporabi na pošti 1101 Ljubljana.
Zlata olimpijka Janja Garnbret na poštni znamki (foto Aleš Fevžer/Pošta Slovenije)
Najboljša športna plezalka na svetu Janja Garnbret si je poštno znamko prislužila, ko se je letos v Tokiu v zgodovino vpisala kot prva z zlato olimpijsko kolajno v športnem plezanju. "Ni jih veliko junakov, ki si pred olimpijskimi igrami upajo napovedati naskok na vrh, kasneje pa jim tega uspe tudi osvojiti. A takšna je Janja Garnbret. Z eno besedo - neustrašna! Kljub le 22 letom se je v preteklosti s svetovnih prvenstev v športnem plezanju že vrnila s sedmimi medaljami, od tega šestimi zlatimi. Nestrpno je čakala dan, ko bo njena panoga uvrščena v olimpijski program in v Tokiu to tudi dočakala. Obrnila je nov list zgodovine športnega plezanja in se vanjo vpisala kot prva športnica z zlato olimpijsko kolajno," so za Pošto Slovenije zapisali v Olimpijskem komiteju Slovenije. 


Ovitek in žig prvega dne, ki so nove znamke z zlatimi olimpijci v uporabi na pošti 1101 Ljubljana (vir: Pošta Slovenije)

Na znamkah z nominalno vrednostjo 1,33 evra sta poleg Garnbretova tudi kolesar Primor Roglič, olimpijsko zlato katerega je bilo obliž na vse rane, in kanuist Benjamin Savšek, dobitnik prve slovenske olimpijske kolajne v kanuju. Fotografije za znamke je prispeval Aleš Fevžer.

Manca Ogrin

-------------------------
Povezane novice:
Zahvala olimpijkam za najlepšo promocijo športnega plezanja
Janja Garnbret: Za to medaljo sem trenirala zadnji dve leti 
Janja Garnbret je olimpijska prvakinja