Luka Potočar v finale SP Moskva 2021 v težavnosti, dekleta žal ne

Luka Potočar si je s tretjim rezultatom polfinala v Moskvi priplezal svoj prvi finale svetovnega prvenstva v težavnostnem plezanju, preostali sedmerici slovenske reprezentance v športnem plezanju se polfinale ni izšel po željah in pričakovanjih. Moški finale, ki je na sporedu danes ob 19. uri, bo prenašala tudi TV Slovenija.
Luka Potočar (foto Grega Valančič/Sportida)
Po včerajšnjih odličnih kvalifikacijah, ko je v polfinale napredovalo osem od desetih članov slovenske reprezentance v športnem plezanju, se današnji polfinale žal ni izšel po željah in pričakovanjih. V finale se je uvrstil le najmlajši reprezentant Luka Potočar (ŠPO PD Radovljica), ki si je priplezal svoj prvi finale svetovnega prvenstva v težavnosti. Devetnajstletni Jeseničan, ki je s srebrom na kranjski tekmi v začetku septembra prvič stopil na zmagovalni oder, sezono svetovnega pokala pa sklenil na četrtem mestu v težavnosti, je svojo odlično pripravljenost pokazal tudi v Moskvi: "Zelo sem zadovoljen, da mi je tudi na prvenstvu uspelo priti v finale, kot tudi v Kranju in na tekmah prej. Res sem vesel, da sem odplezal, kot znam. V smeri sem se počutil dobro, tako da dnevna forma za finale je dobra, na vrhu pa me je presenetil gib, ker smo si drugače ogledali smer in nisem vedel, kaj narediti, zdelo pa se mi je, da je bil to gib, ki je delal preglavice tudi ostalim. Poskusil sem dobiti višino, kar je zadostovalo za tretje mesto, kar je za finale odlično. Za zvečer ne bom nič spreminjal, počutim se dobro, forma je dobra, nimam kaj izgubiti. To je moj prvi finale na prvenstvu, poskušal bom uživati in mislim, da je tudi moči po polfinalu in kvalifikacijh ostalo še dovolj, da pokažem, kar znam."

Potočar je v kvalifikacijah dosegel 10. rezultat, v polfinalu pa drugo najvišjo višino (40+) in tretje mesto. Vrh je dosegel le Britanec Hamish McArthur, polfinale je kot drugi sklenil Avstrijec Jakob Schubert, z isto višino kot Potočar, a boljšim rezultatom iz kvalifikacij.  Za finale sta se potegovala tudi Martin Bergant (PK Škofja Loka) in Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica), a prvenstvo končala na 24. oz. 25. mestu.


V polfinalu svetovnega prvenstva 2021 v težavnostnem plezanju je nastopilo osem članov slovenske reprezentance v športnem plezanju, v finale pa se je uvrstil le Luka Potočar. (foto Grega Valančič/Sportida)

V ženski konkurenci smo se prav tako nadejali kakšne finalistke, a so slovensko peterico napake v polfinalni smeri stale napredovanja. Najuspešnejša med njimi Lučka Rakovec (PK FA), četrta po kvalifikacijah, se je z višino 35+ uvrstila na 14. mesto: "Polfinale se zagotovo ni razpletel po mojih željah. Srednji del mi ni bil toliko zahteven, pa tudi dva giba, preden sem padla, sem si odpočila, tako da je bil padec bolj nepričakovan. Ni mi uspelo odplezati, kot sem si želela. Moje svetovno prvenstvo pa - z balvani sem načeloma zadovoljna, s težavnostjo na žalost ne, v kvalifikacijah sem sicer dobro odplezala, a mi tega ni uspelo pokazati še v polfinalu." Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica) je z višino 30 prvenstvo sklenila na 16. mestu, poslavlja pa se tudi svetovna podprvakinja 2019 v težavnosti Mia Krampl (AO PD Kranj), z višino 28+ 19. v Moskvi. Isto višino je dosegla tudi Tjaša Slemenšek (Šaleški AO), ki se je uvrstila na 21. mesto, Lana Skušek (PK Scena) pa je z višino 24 zasedla 24. mesto. Vrh so dosegle kar tri plezalke, Korejka Chaehyun Seo, Američanka Natalia Grossman in Italijanka Laura Rogora.

Polfinale se je včeraj za las izmuznil Milanu Preskarju (PK Kamnik) na 27. mestu, Anže Peharc (AO PD Kranj), s šestim mestom najuspešnejši slovenski balvanist na svetovnem prvenstvu, pa je tekmovanje sklenil na 51. mestu. 

Moški finale najboljše osmerice je na sporedu danes ob 19. uri, ob 20. uri pa se bodo za naslov svetovne prvakinje pomerila tudi dekleta. Finale bo na svojem 2. programu prenašala TV Slovenija.

torek, 21. september
19.00 finale TEŽAVNOST moški (prenos na TV Slovenija) (IFSC v živo)