Deset medalj z mladinskega svetovnega prvenstva

Sara Čopar, Lucija Tarkuš, Timotej Romšak in Liza Novak so na svetovnem prvenstvu v športnem plezanju v Rusiji znova posegli po najvišji mestih in domov prinesli kar deset medalj. »Četudi so že na prejšnjih tekmovanjih pokazali, da so v dobri formi, medalje niso bile same po sebi umevne. Vzdušje v ekipi je izredno dobro, tekmovalci se spodbujajo med sabo, tako da smo res neizmerno veseli vsake medalje,« je povzel selektor mladinske reprezentance Anže Štremfelj.
Foto: Slovenia Youth Climbing
V Voronežu v Rusiji se je končalo svetovno mladinsko prvenstvo. Člani slovenske reprezentance so po uspešnem evropskem prvenstvu maja letos domov prinesli nove medalje, šest medalj iz posameznih disciplin ter štiri medalje še v kombinaciji.
Lucija Tarkuš, Sara Čopar in Liza Novak (Foto: Slovenia Youth Climbing)

»Po odličnih rezultatih na evropskem prvenstvu in po nastopih v evropskem pokalu so bila naša pričakovanja posledično visoka. A hkrati smo vedeli, da bo konkurenca večja, zato smo bili realno optimistični,« je pričakovanja pred prvenstvom strnil selektor mladinske reprezentance Anže Štremfelj.

Najuspešnejša je bila 16-letna Sara Čopar, ki je na mladinskem svetovnem prvenstvu v plezanju postala dvakratna svetovna prvakinja. Potem ko je prvi naslov osvojila v težavnosti, je postala prvakinja še v kombinaciji (težavnost, balvani, hitrost) ter svetovna podprvakinja v balvanih. »Takšnega uspeha seveda nisem pričakovala. Pred prvenstvom sem imela tri cilje: da v hitrosti rezultat znižam pod 9 sekund, da sem v balvanih in težavnosti v finalu,« je razložila Sara Čopar, ki v Plezalnem centru Celje redno trenira hitrost. »Hitrost ni moja najljubša disciplina, jo pa redno uporabim za trening ogrevanja. Kot za izboljšanje kondicije.« V hitrosti je vsako leto boljša in tudi v Rusiji je dosegla svoj najboljši rezultat.

»Začetek tekmovanja je bil zelo stresen, bila sem živčna, tresla sem se in sploh nisem vedela, kako sem odplezala. A ko sem naredila prvi rezultat, sem se počutila precej bolj samozavestno. Všeč mi je tudi to, da so me glasno podpirali člani slovenske ekipe. Zagotovo je naša ekipa najglasnejša, in ko sem imela za sabo tako podporo, je vse precej lažje

Liza Novak med plezanjem (Foto: Slovenia Youth Climbing)

Sara se bo udeležila tekme na Portugalskem, ki bo v začetku oktobra. Pretekli teden pa se je udeležila tekme svetovnega pokala v Kranju, kjer je zasedla 23. mesto.

Lucija Tarkuš je osvojila srebrno medaljo v težavnosti, tretja je bila v balvanih in druga v kombinaciji. Lucija ima za sabo že nekaj nastopov v članski reprezentanci, kjer že nabira lepe nastope. Nazadnje si v Kranju priplezala 25. mesto.

Timotej Romšak je iz Rusije prinesel bron v težavnosti, enako tudi Liza Novak.  Oba sta osvojila tudi tretje mesto v kombinaciji.

»Vedeti moramo, da takšna tekma traja 12 dni, in če je začetek dober, je potem za vsakega naslednjega tekmovalce malce lažje. Vzdušje znotraj reprezentance je bilo zelo dobro. Ko so prišli prvi rezultati, se je sprožilo dobro počutje in medalje so sledile. Ekipa je super, velika večina članov je zelo motiviranih, navijajo eden za drugega in se podpirajo. Kar seveda nikakor ni samoumevno,« je zaključil selektor Štremfelj.


Barbara Gradič Oset