Druga zmaga Janje Garnbret v Kranju in prve stopničke za Luko Potočarja

Na tekmi svetovnega pokala v težavnostnem plezanju v Kranju si je zlata olimpijka Janja Garnbret priplezala novo zlato medaljo, 31. v svetovnem pokalu in drugo v Kranju. Prve stopničke si je priplezal mladi Luka Potočar, ki je letos v odlični formi. »V dvorani Zlato polje je bila res izjemna tekma, že od polfinala naprej. Imeti v finalu šest Slovencev, je res neverjetno. Še posebej sem ponosen na Milana Preskarja, da se je dolgih letih kariere v reprezentanci končno uvrstil v finale,« je povzel trener slovenske reprezentance Luka Fonda.
Foto: Urban Urbanc
V polni dvorani Zlato polje v Kranju na tekmi svetovnega pokala v športnem plezanju je bilo izjemno vzdušje, saj je letošnje leto posebno za športno plezanje. Zlata olimpijka in najboljša svetovna plezalka Janja Garnbret je v Kranj privabila veliko ljubiteljev športnega plezanja. 22-letna Korošica je pokazala, da zna poiskati motivacijo tudi potem, ko je z zlato medaljo na olimpijskih igrah osvojila že skoraj vse. Janja Garnbret, ki že ima eno zmago v Kranju, je danes priplezala deseto za Slovenijo v dvorani Zlato polje. »Nisem vedela, da je to deseta, zato še toliko večja čast. Glede na slabo izkušnjo iz leta 2019, ko nisem uvrstila v finale, sem danes res uživala, sploh ob takšni dobri podpori občinstva. Plezala sem brez pritiska. Nisem se vdala. V srednjem delu sem plezala kar malce po svoje, ampak ni me skrbelo. Še vedno mi ni jasno, kako sem lahko zmagala v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti, saj sem dve tekmi izpustila. To je res še dodatek k vsemu. Četudi se komu zdi, da je to le še ena zmaga, ni res. Prav vsake sem vesela in vsaka mi je nekaj posebnega.« Janja Garnbret je zadnji dve leti stavila vse na olimpijsko kolajno in ni ji bilo lahko, da je našla motivacijo za novo tekmo in novo medaljo. »Malce odmora mi je dobro delo. Kranj je res bil močna motivacija, če bi bila to kakšna druga tekma, se je ne bi udeležila.«

A v finale sta se poleg Janje uvrstila še Vita Lukan, ki je na koncu osvojila peto mesto in Lučka Rakovec šesto mesto. Druga je bila v Kranju Chaehyun Seo iz Južne Koreje, tretja Natalia Grossman iz ZDA.


Janja Garnbret na zmagovalnih stopničkah. (Foto: Urban Urbanc)

Med moškimi je slavil Japonec Higuči Masahiro, a na odličnem drugem mestu je priplezal prvo medaljo v svetovnem pokalu 19-letni Jeseničan Luka Potočar, ki je bil lani prvič v finalu. »To je bila najboljša tekma v mojem življenju. V finalu sem pokazal tisto, kar znam. Tekmovati pred domači gledalci je res poseben posebnega. Najprej sem bil vesel, da sem prišel v finale in domače občinstvo mi je bilo v veliko pomoč, da sem osvojil drugo mesto.« Luka Potočar je po koncu sezone v težavnem plezanju pristal na četrtem mestu. Tretje mesto je v Kranju pripadlo Sebastianu Halenkeju iz Nemčije.

V moški finale ste se uvrstila tudi Domen Škofic in Milan Preskar. Za 25-letnega Škofjeločana je to bil sploh prvi finale v svetovnem pokalu in je letos osvojil svoj najboljši rezultat v Chamonixu, 18. mesto. »Dolgo sem potreboval, da sem dojel, da sem v finalu. Ko sem stopil v smer, sem se končno umiril. Med plezanjem sem poskušal vse prehitro odplezati in sem se malce zalomil. Smer je bila postavljena tako, da si se moral malce zamisliti in ni šlo kar na hitro. Kljub vsemu sem s svojo tekmo zelo zadovoljen in zdaj gradim naprej ter se veselim svetovnega prvenstva. Na zadnjih treningih lahko še kaj izpilim in vem, da bom do prvenstva še boljši.« Domen Škofic je za las zgrešil medaljo in na koncu pristal na četrtem mestu.

Drugi Luka Potočar v Kranju (Foto: Urban Urbanc)

»Od polfinala naprej, v katerega se je uvrstilo deset članov slovenske reprezentance, je bila izjemna tekma. Imeti šest finalistov je sanjsko. Milan Preskar je z izjemnim plezanjem končno prebil led in se po dolgi karieri v reprezentanci končno uvrstil v finale. Velike pohvale Luki Potočarju, da je osvojil kolajno srebrne barve in to kar na domačih tleh. Škoda za Domna, ker mu je zmanjkala mrvica do kolajne. Za punce že tako vemo, da so odlične. Zlata Janja, Vita in Lučka sta bili zelo blizu medalj. Vsi današnji rezultati so odlična popotnica za svetovno prvenstvo v Moskvi, ki bo od 16. do 21. septembra,« je povzel trener slovenske reprezentance Luka Fonda.
V polfinale se je uspelo uvrstiti tudi Mii Krampl, ki je za las zgrešila finale in pristala na 9. mestu. Lana Skušek je bila 10., debitantka v Kranju 16-letna Laščanka Sara Čopar, letošnja svetovna mladinska prvakinja v težavnosti in kombinaciji, je pristala na 23. mestu. Lucija Tarkuš, ki je na letošnjem mladinskem svetovnem prvenstvu osvojila srebrno medaljo v težavnosti in je bil tretja v balvanih in druga v kombinaciji, je v Kranju osvojila 25. mesto. Slovensko reprezentanco v športnem plezanju je v kvalifikacijah zastopala še četverica. Tjaša Slemenšek je osvojila 27. mesto, Liza Novak 30. in Katja Debevec na 31. mestu. V moški polfinale se je uspelo uvrstiti tudi Martinu Bergantu in je na koncu osvojil 9. mesto. Anže Peharc si je priplezal 28. mesto, Andrej Polak 31. mesto, Timotej Ramšak 46. mesto in Žiga Zajc 48. mesto.

Lučka Rakovec je osvojila šesto mesto. (Foto: Urban Urbanc)

Predstavniki Planinske zveze Slovenije in Prve osebne zavarovalnice, generalnega sponzorja reprezentance v športnem plezanju, so se za izjemne športne uspehe in navdih mladim plezalcem zahvalili 33-letni Mini Markovič in 24-letni Tjaši Primožič, ki sta v Kranju zaključili svojo športno kariero. Mina Markovič ima v svoji zbirki 22 zmag v svetovnem pokalu, bila je trikratna zmagovalka svetovnega pokala v disciplini težavnost, ima 4 zmage v Kranju, ima srebro in bron s svetovnega prvenstva, ima zlato s svetovnih iger leta 2013, bila je evropska prvakinja v težavnosti leta 2015 ter ima še tri srebrne in eno bronasto medaljo z evropskih prvenstev. V svojem govoru se je zahvalila Planinski zvezi Slovenije in Slovenski vojski, da sta ji pomagali pri njeni športni karieri. »Brez zveze bi bilo teh izjemnih trenutkov veliko manj. Zahvalila bi se vsem, ki so mi stali na tej poti, trenerjema Romanu Krajniku in Urhu Čehovinu, kot vsem mojim domačim

Tjaša Primožič in Mina Markovič (Foto: Urban Urbanc)

Planinska zveza Slovenije si močno prizadeva, da bi tekmo svetovnega pokala ohranili v Sloveniji. »Tekma ima velik doprinos pri tekmovalcih in gledalcih, saj lahko že od malega v živo spremljajo najboljše svetovne športne plezalce. V Kranju je bilo vsa ta leta odlično vzdušje. Četudi je bila dvorana pred 25. leti med najbolj naprednimi v okviru svetovnega pokala, je razvoj tekmovalnega športnega plezanja prerasel mere in ponudbo dvorane. Zato v primerjavi z ostalimi državami, ki krojijo vrh športnega plezanja, nismo več konkurenčni. V Sloveniji je trenutno v načrtu gradnja več plezalnih centrov, nekateri izmed njih bodo lahko gostili tekme svetovnega formata. Izziv pa ostaja, kako ob dejstvu da trenutno še nobena primerna stena ne stoji, že naslednje leto gostili tekmo svetovnega pokala,« je izrazil želje generalni sekretar PZS Damjan Omerzu.

Barbara Gradič Oset
----
Preberite še:

Odličnih šest Slovencev se je uvrstilo v finale
-
---
Objava v medijih:
Ob slovesu legende izjemen slovenski dan v Kranju #foto - Siol.net
Mina Markovič: Konec je, a ne zares #video - Siol.net
Garnbret z izvrstnim plezanjem do končnega slavja v težavnosti - Rtvslo.si
V Kranju 11 slovenskih polfinalistov - Rtvslo.si
Janja Garnbret po olimpijskem slavju najboljša še v Kranju - Televizija Slovenija
Janja Garnbret in Luka Potočar na zmagovalnem odru - Televizija Slovenije
Janja Garnbret po Tokiu zmagala še v Kranju - Žurnal24.si
Mina Markovič se je poslovila od tekmovalnih sten - 24ur.com
Tudi manj motivirana Janja Garnbret je razred zase - Dnevnik (splet)
Zlato polje obrodilo novo zmago zlate Janje Garnbret - Delo (splet)
Upa, da bo športu vrnila nekaj tistega, kar ji je dal med kariero - Delo
Janja Garnbret slavila v Kranju - Svet24
Janja Garnbret: Nisem si mogla predstavljati, da bi se napela na steni - Večer
Janja Garnbret najboljša v Kranju, njen je tudi seštevek svetovnega pokala v težavnosti! - Večer
Zlati Garnbretovi še Zlato polje - Slovenske novice
Mina Markovič se je poslovila od tekmovalnih sten - STA
Mina Markovič končala športno pot - Športklub
Uradno najuspešnejša v zgodovini - Večer
Naj se ve, kdo ima olimpijsko zlato - Ekipa SN
Janja Gambret najboljša - Primorski dnevnik
Mina Markovič zaključila kariero - Primorske novice
Janja Garnbret and Luka Potocar Win Kranj World Cup; Natalia Grossman Nets Bronze - Gymclimber.com
Garnbret moves top of IFSC women's lead World Cup standings with home win - Insidethegames.biz