Praznik plezanja z zlato Janjo

Prestolnica je gostila poletno klasiko Triglav the Rock Ljubljana. Tekma najboljših domačih in povabljenih mojstrov balvanskega plezanja iz tujine je praznik tega vse bolj priljubljenega športa, okoli 100 tekmovalcev je prvič plezalo po zgradbah, praznovanju pa se je z zlato olimpijsko kolajno pridružila tudi razigrana Janja Garnbret.

Triglav The Rock Ljubljana, projekt agencije Extrem in "porednega dečka" športnega plezanja, Jerneja Kruderja, je postala nepogrešljiva atrakcija ljubljanskih poletij. Letos je dobila še dodatno dimenzijo s premierno izvedbo tekmovanja v plezanju po zgradbah in objektih v mestu, peta izdaja praznika slovenskega plezanja pa je bila posvečena prvi dami tega športa ter vse bolj priljubljene rekreacije, Janji Garnbret in njeni tokijski zlatnini.Janja, ki je v preteklih letih že zmagovala tudi na Triglav the Rocku, je na več kot zasluženih tekmovalnih počitnicah, letošnji obračun je spremljala kot gledalka, kolege in kolegice nepričakovano bodrila že na popoldanskem polfinalu, pred večernim obačunom pa eno uro namenila tudi številnim navijačem, ki so si zaželeli njenega avtograma, selfija ali pa so ji prišli zgolj čestitati in povedati kako so uživali v njenih olimpijskih predstavah. Njena pa je bila tudi zadnja beseda - prav ona je namreč zmagovalcem podelila zaslužene čeke in medalje, kar so sploh tuji tekmovalci doživeli kot posebno čast.

REZULTATI

GLAVNA TEKMA - BALVANI NA POGAČARJEVEM TRGU
moški: 1. Manuel Cornu (fra), 2. Gregor Vezonik, 3. Ross Fulkerson (zda)
ženske: 1. Katja Debevec, 2. Vita Lukan, 3. Cloe Coscoy (zda)

URBANO PLEZANJE (STREET CLIMBING) PO LJUBLJANI

moški: 1. Nik Sajovic, 2. Bor Savnik, 3. Tilen Peklaj
ženske: 1. Lena Skok, 2. Ula Breznik, 3. Sara Sedej

Po tekmovalni plati je bil Triglav the Rock LJ, ki sta ga povezovala radijski voditelj Uroš Bitenc in športni novinar Matej Hrastar, odprto državno prvenstvo na balvanih, s šopkom povabljenih tujih gostov, med katerimi so se najbolj izkazali Francozi, Američani in Ukrajinci. Plezalni izzivi so bili zelo zahtevni, na koncu pa sta si zmago in čeka za 2.500 eur priborila Francoz Manuel Cornu in Katja Debevec, pred lansko šampionko ročkanja nad Ljubljanico in trenutno tretjo tekmovalko v svetovnem pokalu, Vito Lukan.

Kot prva zmagovalca vzporedne tekme v uličnem plezanju sta se v zgodovino The Rocka zapisala Nik Sajovic in Lena Skok, prav vsi sodelujoči tekmovalci in gledalci pa se strinjajo, da je to odlična popestritev klasičnega plezanja v umetnih in naravnih stenah.

Foto: Dino Škorja