Po letu odmora tekma svetovnega pokala ponovno v Sloveniji

Tekma svetovnega pokala v športnem plezanju, ki bi naj bila prvotno v slovenski prestolnici, se seli nazaj na staro mesto, v Kranj. V tretjem največjem slovenskem mestu bo tako od 3. do 4. septembra že 25. tekma svetovnega pokala v težavnostnem plezanju, kjer bomo lahko spremljali športnoplezalno smetano z vsega sveta.
Foto: Vid Ponikvar/ Sportida

Po lanskem tekmovalnem premoru, ko je bila izpeljana le ena tekma v svetovnem pokalu, je letos že skoraj vse po starem. Tekmovalna sezona je v polnem zamahu, slovenski plezalci prinašajo v domovino odlične rezultate in Slovenija bo ponovno gostila tekmo. V gorenjski prestolnici se bo od 3. do 4. septembra zbrala elita športnih plezalcev in pokazala najboljše, kar lahko. V koledarju Mednarodne zveze za športno plezanje (IFSC) je bil prvotno zapisan datum 4. in 5. september, a se zaradi za gledalce primernejšega termina za dan prestavi slovenski datum tekme.

Odlična Janja Garnbret na tekmi v Villarsu (Foto: Lena Drapella/ IFSC)

»Kranjska stena gosti tekme svetovnega pokala v športnem plezanju že četrt stoletja. Letošnjo organizacijo tekme bo še dodatno narekovala covid-19 situacija, saj je poleg trenutnih pogojev za izvedbo, ki veljajo v Sloveniji, potrebno spoštovati tudi protokol mednarodne zveze IFSC, ki narekuje dodatne pogoje. Vsekakor se po lanskem izpadu večine tekem po vsem svetu veselimo, da se tekmovalci in gledalci ponovno vračajo na velike plezalne dogodke tudi pri nas,« je povedal generalni sekretar PZS Damjan Omerzu.

Na tekmi, ki jo organizira Planinska zveza Slovenije pod okriljem Mednarodne zveze za športno plezanje, seveda stavimo na uspehe slovenskih športnikov. Prva v vrsti za medaljo bo zagotovo zvezdnica svetovnega formata Janja Garnbret, ki si je letos na obeh tekmah v težavnosti priborila zlati medalji in je glavna kandidatka za medaljo na olimpijskih igrah v Tokiu. V finale so se na tekmah uvrstili še Vita LukanMia Krampl in Lučka Rakovec. Slednja je na tekmi v Kranju pred dvema letoma osvojila bronasto medaljo. Tudi fantje so na zadnjih tekmah pokazali, da lahko posegajo po najvišjih mestih in želimo si, da se njihova forma stopnjuje do jeseni.

Več o sami tekmi, vstopnicah in akreditacijah bomo pravočasno povedali na novinarski konferenci pred začetkom tekme. Zaenkrat si le rezervirajte prvi konec tedna v septembru za športno plezanje!

Barbara Gradič Oset

Objave v medijih:
Dobra novica za ljubitelje plezanja: svetovni pokal se vrača v Kranj - Siol.net
Plezalna elita se vrača v Kranj - delo.si