Janja Garnbret z novo zlato medaljo, v finalu še trije Slovenci

Slovenski športni plezalci so na tekmi svetovnega pokala v disciplini težavnost znava pokazali, da so vedno med tistimi, ki se borijo za medalje. V Innsbrucku so se v finale uvrstili kar štirje in med njimi se je najbolje odrezala Janja Garnbret. Tako kot v kvalifikacijah in polfinalu je bila najboljša tudi v finalu.
Foto: KVOE/Aufschnaiter
22-letna Janja Garnbret, prva favoritinja za zlato medaljo na olimpijskih igrah v Tokiu, je po odličnih kvalifikacijah, polfinalu, še v finalu pokazala, da je najboljša med najboljšimi. Garnbretova je bila edina finalistka, ki je 15-metrsko steno preplezala od prvega do zadnjega oprimka.


Janja Garnbret na zmagovalnih stopničkah (Foto: KVOE/Aufschnaiter)

Janja, ki je v težavnosti nazadnje zmagala pred dvema letoma, je bila prve zmage v težavnosti v letošnjem letu še toliko bolj vesela. »Res, da sem ves čas lepo trenirala, a do tekme nikoli ne vem, v kakšni formi sem. Vedela sem, da sem dobro pripravljena, a sem imela določene pomisleke. Kvalifikacije in polfinale sem dobro odplezala, v finalu sem uživala. Plezala sem pametno brez omahovanja

Pred zadnjim gibom je Janja še malce pogledovala proti vrhu, a ko je videla, da ima dovolj časa, se je zbrala in smer izpeljala do konca.

Pred olimpijskimi igrami bo Janja nastopila še v disciplini hitrost in težavnost v Švici v Villarsu in v soboto v balvanih. »Zdaj sem videla, da je moja forma odlična in da sem dobro pripravljena,« je zaključila najboljša slovenska športna plezalka.

Foto: KVOE/Aufschnaiter

V finalu sta nastopili še dve Slovenki, Vita Lukan je osvojila šesto mesto, Lučka Rakovec pa je bila osma. Drugo mesto je pripadlo Američanki Brooke Raboutou, tretja je bila Japonka Akiyo Noguchi.

V moški konkurenci smo imeli Slovenci enega finalista, mladega Luko Potočarja. Mladinski prvak v težavnosti je na lanski edini članski tekmi v težavnosti v Brianconu osvojil četrto mesto, danes je v Innsbrucku tekmo končal na sedmem mestu. »V polfinalu sem pokazal najboljše plezanje na tej tekmi. V finalu sem pričakoval težjo smer. Mogoče sem se preveč dobro počutil in potem je noga zdrsnila. Tekem bo še nekaj in še bom lahko pokazal, kako sem dober.«

V moški konkurenci je po veliki napaki prvega favorita Čeha Adama Ondre slavil domačin Jakob Schubert, drugi je bil Italijan Stefano Ghisolfi in tretji Sascha Lehmann iz Švice.

Foto: KVOE/Aufschnaiter

Slovenski selektor Gorazd Hren je bil z nastopi svojih varovancev zadovoljen. »Pri puncah se je izšlo zelo dobro, vse so bile v polfinalu in tri so se uvrstile v finale, kar je vrhunsko. V finalu Lučka in Vita žal nista pokazali, da sta zelo dobro trenirali. K sreči imamo Janjo, ki danes znova naredila vrhunski nastop. Tudi sama je bila zelo vesela, saj že dve leti ni osvojila zlata v težavnosti. Pri fantih so bili trije v polfinalu od petih. Škoda za Domna, da se mu je ponesrečil polfinalni nastop. Luka je nakazoval na treningih, da se lahko primerja z najboljšimi in njegova uvrstitev v finale je več kot zaslužena

Z 11. mestom je finale najboljše osmerice zgrešila Mia Krampl. Lana Skušek je tekmovanje sklenila na 16. mestu, Tjaša Slemenšek pa je slovenske nastope v polfinalu zaokrožila na 26. mestu.

Martin Bergant je v polfinalu zasedel 13. mesto, Domen Škofic je tekmovanje končal na 17. mestu. Žiga Zajc in Milan Preskar sta nastope končala že po prvem krogu tekmovanja.

Tekmo so lahko v živo spremljali akreditirani novinarji in plezalci, tako je bilo zopet vsaj malce čutiti glasnega navijanja, a kot je dodal Gorazd Hren, tekmovalci in trenerji komaj čakajo na večje število gledalcev. V soboto bo v Innsbrucku tekma v balvanih. Polfinale balvanov so si zagotovili Janja Garnbret, Katja Debevec in Anže Peharc.