Anže Peharc in Gregor Vezonik med najboljšimi finalisti

V Salt Lake Cityju v ZDA je bila druga tekma svetovnega pokala v športnem plezanju, tudi tokrat v balvanih. Finalni nastop sta si priborila Anže Peharc in Gregor Vezonik. Tekmo sta končala na petem oziroma šestem mestu. Katja Debevec je v ženskem polfinalu osvojila osmo mesto.
Foto: Sportida
Slovenska reprezentanca v športnem plezanju je na prvi tekmi v ameriški zvezni državi Utah nastopila brez najboljše plezalke Janje Garnbret.
Najbolje se je odrezal Anže Peharc, ki je osvojil peto mesto. Anže je bil po slabšem rezultatu na prvi tekmi v Meiringenu, tokrat precej bolj vesel finala druge tekme v ZDA. Njegov cilj je bil osvojen. »Po Meiringenu sem bil malce razočaran in s tukajšnjim finalnim nastopom se mi je odvalil kamen od srca. Moj načrt za finalno plezanje je bil, da čim bolj uživam v sami tekmi. A zdaj takoj po tekmi sem malce razočaran nad svojim plezanjem. Četudi sem začel zelo dobro, sem v nadaljevanju marsikaj pokvaril. Kot bi izgubil malce samozavesti. Naslednji teden je nova tekma in do takrat bom poskusil najti fokus, da naredim čim bolje in da popravim še kakšne končne malenkosti


Katja Debevec se je tudi na drugi tekmi sezone uvrstila med najboljši deset. »V kvalifikacijah in polfinalu sem se dobro počutila. Nespameten poskus v tretjem balvanu mi je vzel uvrstitev v finale. Vseeno bom ohranila samozavest za drugo tekmo, ki se je zelo veselim. Na naslednjih tekmah ciljam više


Vrhunsko: dva fanta v finalu, Katja je blizu, Vita odlično pripravljena

Drugo tekmo sezone je ocenil tudi selektor reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren. »Pričakoval sem, da se bosta Vita Lukan in Jernej Kruder uvrstila v polfinale, kar je bilo na začetku veliko razočaranje, medtem ko so ostali trije to z lahko dosegli. Plezanje v polfinalu je bilo dobro. Več kot odlično je, da sta se dva fanta uvrstila v finale, to je izjemen dosežek. Škoda za Katjo, ki je zaradi brezveznega poskusa izgubila finalni nastop, a plezala je dobro.

Finalni nastop fantov je bil druga zgodba. Anže je po prvem balvanu celo povedel, a nato se je zgodba obrnila. Oba fanta sta bila po začetnem dobrem plezanju izgubljena, naredila sta veliko napak. Pred nastopom sta se odlično počutila. Na koncu, kljub temu da sta se uvrstila v finale, kar je super, smo kar malce razočarani.«

A priložnosti za popravljanje je še veliko, kajti plezalci končno tekmujejo v normalnem ritmu. »Na vrhu ostajajo znana imena, prihajajo pa novi tekmovalci. Francoska reprezentanca ima mlade nadobudne tekmovalce. Presenečenje je, da se kar nekaj olimpijcev ni uvrstilo v polfinale,« je zaključil Hren.


V Salt Lake Cityju je zmagala 19-letna domačinka Natalia Grossman, ki je ubranila vodstvo iz polfinala ter se veselila prve zmage na velikih tekmah. Drugo mesto je pripadlo 16-letni Francozinji Oriane Bertone, ki je preprečila dvojno ameriško zmago. 20-letna domačinka Brooke Raboutou je osvojila tretje mesto, svoje prve stopničke v svetovnem pokalu.
V moškem finalu je svoje mojstrstvo znova dokazal Čeh Adam Ondra, ki je po uvodni tekmi sezone v Meiringenu zmagal tudi na prvi od dveh balvanskih preizkušenj v ZDA. Drugo mesto je osvojil 17-letni Francoz Mejdi Schalck, tretji je bil avstrijski veteran Jakob Schubert.


Vita Lukan je med 49 tekmovalkami v kvalifikacijah zasedla 23. mesto, Jernej Kruder pa je v konkurenci 55 tekmovalcev zasedel 29. mesto.


Karavana svetovnega pokala v športnem plezanju ostaja v Salt Lake Cityju, kjer bosta od 28. do 31. maja na sporedu še uvodna preizkušnja sezone v hitrostnem plezanju in tretja tekma v balvanskem plezanju. Na obeh bo nastopila tudi prva slovenska zvezdnica Janja Garnbret.