Janja z zmago dokazala, da je odlično pripravljena za olimpijske igre

Najboljša slovenska športna plezalka Janja Garnbret je z zmago na prvi tekmi svetovnega pokala v balvanskem plezanju v Meiringenu v Švici sijajno začela novo sezono mednarodnih tekmovanj in pokazala svojo vrhunsko pripravljenost. V finalnem nastopu sta nastopili tudi Vita Lukan in Katja Debevec ter osvojili peto in šesto mesto. V moškem finalu žal ni bilo slovenskega predstavnika.
Olimpijsko leto Janja Garnbret odprla s prepričljivo zmago 22-letna Janja Garnbret je že v kvalifikacijah tekme svetovnega pokala pokazala, da je dobro pripravljena stopila v novo tekmovalno sezono. V kvalifikacijah je namreč vseh pet balvanov preplezala v prvem poskusu. V polfinalu je zopet pokazala odlično predstavo, tri balvane je preplezala v prvem poskusu, za enega je potrebovala dva poskusa. V finalu je kot edina preplezala vse štiri balvane in 96 dni pred olimpijskimi igrami v Tokiu pokazala, da je glavna kandidatka za olimpijsko odličje.
»Po 22 mesecih premora od zadnje balvanske tekme je biti nazaj v tekmovalnem duhu več kot odlično. Na tekmi sem uživala. Dober občutek sem imela že od samega začetka tekmovanja. Ves čas premora od tekem sem močno trenirala, a ker nisem imela primerjave s tekmicami, nisem vedela, kako dobro sem pripravljena. Zaupati sem morala lastni in trenerjevi presoji. Pred tekmo sem imela malce dvomov, ali sem res tako dobra, kot sem si predstavljala. A po dobrem nastopu v kvalifikacijah, so se dvomi razblinili in lahko sem uživala v nadaljnjem tekmovanju,« ,« je bila z zlatom v rokah navdušena najboljša slovenska športna plezalka Janja Garnbret, ki je v Meiringenu slavila tudi pred dvema letoma. Lani je v Švici zaradi epidemije koronavirusa tekma odpadla.
Katja Debevec, Janja Garnbret in Vita Lukan so bile slovenske predstavnice v finalu tekme. (Foto: Luka Fonda)

Velik uspeh za slovensko reprezentanco je tudi ta, da sta se poleg Janje v finale uvrstili še Vita Lukan in Katja Debevec. Vita je osvojila peto in Katja šesto mesto. Lučka Rakovec je zasedla 10. mesto, Lucija Tarkuš 14. in Mia Krampl 15 mesto. Julija Kruder se v polfinale ni uvrstila in je tekmovanje zaključila na 35. mestu.
V Meiringu sta na stopničkah poleg Janje Garnbret stali še mladi Francozinja Oriane Bertone in Američanka Natalia Grossman.
Jernej Kruder in Gregor Vezonik sta ostala tik pod mejo finala ter zasedla sedmo in deveto mesto. Domen Škofic je tekmovanje končal na 10. mestu, Zan Lovenjak Sudar je osvojil 15. mesto. Anže Peharc in Matic Kotar sta tekmovanje zaključila v kvalifikacijah ter zasedla 21. in 47. mesto.

V Meiringenu je tako kot pred dvema letoma zmagal Čeh Adam Ondra, drugi bil Japonec Yoshiyuki Ogata in tretji prav tako Japonec Tomoaki Takata.
Nastop Janje Garnbret v finalu (Foto: @zweimashots)

S svojim nastopom med deset najboljših plezalcev na svetu je bil zadovoljen Gregor Vezonik. »Pred tekmo sem imel zelo slabe občutke, saj sem bil podobno kot ostali tekmovalci skoraj dve leti brez tekme in taval sem v temi, kako sem sploh še konkurenčen. A ko sem začel plezati, so se strahovi razpršili in počutil sem spet dobro. Res sem pogrešal tekme
S svojimi varovanci je bil zadovoljen tudi selektor in trener slovenske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren. »Kvalifikacije smo odplezali odlično, velika večina izmed 13 članske reprezentance je šla naprej v polfinale. Imeli smo tri dekleta v finalu, kar je res izvrstno. Janja je pokazala, da je v vrhunski formi in je korak pred vsemi. Vita in Katja finala nista odplezali najbolje, naredili sta nekaj napak, ki jih bo treba popraviti. Vse so pokazale, da so dobro pripravljene, Janja je pač vrhunsko. Upal sem, da bo v finalu tudi kakšen moški predstavnik, a vseeno je vse skupaj dober začetek v novo tekmovalno sezono


Priprave na finale (Foto: @zweimashots)

Športne plezalce čez dober mesec dni čaka naslednja tekma svetovnega pokala v Salt Lake City v ZDA z dvema balvanskima tekmama. Tja bo šla tudi slovenska reprezentanca, v naslednjih dneh bo selektor določil, kateri bodo ti izbranci.

Barbara Gradič Oset

Objave v medijih:
Janja Garnbret olimpijsko sezono začela z zanesljivo zmago: Res sem uživala - Siol.net
Janja Garnbret: Bilo je tudi malo čudno - Siol.net
"Prednost Janje Garnbret? To, da si preprosto upa." #video - Siol.net
Janja Garnbret na prvi tekmi sezone dobila potrditev o formi - 24ur.com
Garnbretova po novi veličastni zmagi: Res sem uživala - Rtvslo.si
Olimpijsko leto Janja Garnbret odprla s prepričljivo zmago - Sportklub
Odličen začetek olimpijske sezone za Janjo Garnbret - Žurnal24
Janja Garnbret olimpijsko leto odprla s prepričljivo zmago - Primorske.si
Janja potrdila boj za zlato v Tokiu - Slovenske novice
Garnbretova začela, kjer je končala - Večer
Garnbretova nepremagljiva - Dnevnik
Janja še naprej razred zase - EkipaSN
Janja Garnbret dobila potrditev o formi - Nedeljski dnevnik