Tekmovalna sezona se končno začenja

Danes in jutri bo v Meirigenu v Švici po 22 mesecih premora prva tekma svetovnega pokala športnih plezalk in športnih plezalcev v balvanskem plezanju. Mednarodno tekmovanje bo preizkus za 13-člansko slovensko reprezentanco, predvsem za Janjo Garnbret in Mio Krampl, ki bosta vrhunec sezone doživeli poleti v Tokiu, ko bo športno plezanje prvič del olimpijskega programa.
Lanskoletna sezona je športnim plezalcem ponudila le eno tekmo svetovnega pokala, in sicer v težavnosti, 21. in 22. avgusta v Brianconu, kjer sta Janja Garnbret in Domen Škofic osvojila drugi mesti. Nazadnje so v Meiringenu v Švici tekmovali pred dvema letoma, ko je v moški konkurenci slavil Čeh Adam Ondra, v ženski pa prav Janja Garnbret, ki je bila v letu 2019 nepremagljiva na balvanskih tekmah svetovnega pokala.


Janja je na svetovnem prvenstvu v Hačioiju na Japonskem osvojila tri naslove svetovne prvakinje v balvanskem in težavnostnem plezanju ter v kombinaciji, ki bo tudi na sporedu letošnjih prestavljenih poletnih olimpijskih iger v Tokiu.

Slovenska odprava, ki šteje 13 članov, se je v Meiringen odpravila v sredo. Poleg prvega imena slovenske delegacije Janje Garnbret, bodo nastopile še Mia Krampl, Lučka Rakovec, Vita Lukan, Katja Debevec, Julija Kruder in Lucija Tarkuš, v moški konkurenci pa Jernej Kruder, Anže Peharc, Gregor Vezonik, Domen Škofic, Zan Lovenjak Sudar in Matic Kotar.

Spored tekmovanja:

petek
9.00 - 15.30: moške kvalifikacije
16.30 - 22.00: ženske kvalifikacije
sobota
11.00 - 1.15: ženski in moški polfinale
19.15: moški finale, sledi še ženski

Polfinalne tekme boste lahko spremljali v živo preko YouTube kanala Mednarodne zveza za športno plezanje.