Športno plezanje bo tekmovalna disciplina tudi na OI Pariz 2024

Izvršni odbor Mednarodnega olimpijskega komiteja (Moka) se je odločil, da bo športno plezanje vključeno v program olimpijskih iger v Parizu čez štiri leta.
Foto: Vid Ponikvar/Sportida
Ta odločitev Mednarodnega olimpijskega komiteja je ena od pomembnejših v zgodovini Mednarodne zveze za športno plezanje (IFSC) in je prišla le osem mesecev pred težko pričakovanim prvim nastopom športnih plezalcev na OI v Tokiu avgusta naslednje leto. 

Poleg športnega plezanja, ki pravzaprav ne bo novost na pariških olimpijskih igrah, bodo v program uvrščeni še novi športi kot so surfanje, skejtanje in breackdancing. 

Janja Garnbret se bo v Tokiu potegovala za najvišjo medaljo. (Foto: Sportida)

Selektor slovenske reprezentance Gorazd Hren je novice vesel, kot tudi tega, da bodo v Parizu podelili nov set medalj, za kombinacijo balvanov in težavnosti ter za hitrostno plezanje. Slovenski športni plezalci še naprej ostajajo člani olimpijske družine. "Olimpijske igre so velika stvar in to za nas je to še dodatna motivacija za trdo delo. Dobili smo nov set medalj, kar je odlično, ni pa popolno, a vseeno je velik korak v želeno smer. Zdaj se bo hitrost končno ločila od težavnosti in balvanov, ki sicer na žalost ostajata kombinacija, a hitrost je vseeno toliko drugačna disciplina."

Predsednik Mednarodne zveze za športno plezanja Marco Scolaris je ob tem povedal: »Hvaležni smo izvršnemu odboru MOK, da je potrdil našo udeležbo na olimpijskih igrah leta 2024 v Parizu. Prav tako se zahvaljujemo organizacijskemu odboru Pariza 2024 za njihovo stalno podporo. Zaradi covida-19 preživljamo najtežji čas v zgodovini, vendar so pred nami štiri močna in zahtevna leta. Imamo motivacijo in zagon. Ampak pri nas plezalcih je tako, da težji kot je izziv, boljši smo

Predsednik Moka Thomas Bach je na novinarski konferenci po seji IO še posebej izpostavil, da bodo OI v francoski prestolnici čez tri leta in pol »prvič povsem enakovredno zastopane po spolu, 50:50 odstotkov«. A četudi bo več športnih tekmovanj z mešano udeležbo spolov, bo na igrah v Franciji manj športnikov kot doslej.


Od slovenskih plezalcev si je olimpijski nastop v Tokiu prva zagotovila Janja Garnbret, ki si je olimpijske igre priborila na svetovnem prvenstvu avgusta v Hachiochiju kot svetovna prvakinja v kombinaciji. Druga je vstopnico osvojila Mia Krampl na lanskih dodatnih kvalifikacijah v Toulousu. Žal Jernej Kruder in Anže Peharc na evropskem prvenstvu v Moskvi nista bila uspešna v boju za poslednjo moško vstopnico. 

Olimpijske igre bodo v francoski prestolnici od 26. julija do 11. avgusta 2024.

*****
Preberite še:
Jernej Kruder po odličnem finalu postal evropski prvak v balvanih
Kljub negotovi tekmovalni sezoni športni plezalci trenirajo v polnem zamahu