Prva tekma državnega prvenstva zelo zanimiva za športne plezalce

Komisija za športno plezanje PZS v sodelovanju s Športno plezalnim društvom Korenjak razpisuje 1. tekmo državnega prvenstva v balvanskem plezanju za vse kategorije. Tekmovanje bo od sobote 5. septembra do nedelje, 6. septembra 2020, na balvanski steni v Športnem parku na Logu pri Brezovici. Ker so letos mednarodne tekme zelo okrnjene, so državne tekme za plezalce toliko bolj zanimive.
V balvanskem plezanju se bodo predstavile najmlajše in srednje kategorije plezalcev kot tudi člani slovenske reprezentance v športnem plezanju. Med tekmovalci bodo najboljši slovenski plezalci, ki nastopajo in zmagujejo v svetovnem pokalu. Nastopila bosta tudi Janja Garnbret in Domen Škofic, ki sta na zadnjem mednarodnem tekmovanju v Franciji osvojila medalji. 

V francoskem Brianconu je Domen Škofic na mednarodni tekmi v težavnostnem plezanju osvojil odlično drugo mesto in njegovi letošnji treningi so bili osredotočeni bolj kot ne na priprave na tekme svetovnega pokala za težavnost. »Posebnih pričakovanj za državno prvenstvo nimam. Upam le, da bom užival, kar mi je od vsega najbolj pomembno


Vita Lukan se ne obremenjuje s pričakovanji. (Foto: Sportida)

Vita Lukan je bila v Brianconu peta in na nedeljskem plezalnem spektaklu Triglav The Rock Ljubljana je stopila na najvišjo stopničko. Strinja se, da bodo letošnja državna prvenstva tekmovalcem pomenila izredno veliko, saj so to ene izmed redkih tekem, ki bodo v letošnji sezoni. »Kljub temu da bomo na tekmi nastopale same Slovenke, se veselim, da bom lahko spet začutila malo adrenalina. S pričakovanji se ne obremenjujem, saj vem, da glede na dobro in konstantno formo, ki jo kažem v zadnjem času, lahko tudi v Logu pokažem česa sem trenutno sposobna. Vendar se po drugi strani zavedam, da se na tekmah zadeve lahko hitro obrnejo, saj že en narobe prebran balvan napravi veliko razliko. Na srečo smo z reprezentanco čez poletje naredili kar nekaj simulacij tekem, zato menim, da je nekaj tekmovalnega ritma še ostalo.« 

Ne le mednarodno tekmovanje, tudi letošnje državno prvenstvo je obstalo in bo okrnjeno zaradi razmer s covidom-19. »K sreči je ta konec tedna prvo tekmovanjo v balvanskem plezanju in svetla plat tega je, da smo vsi željni tekmovanj, kar pomeni, da lahko pričakujemo v Logu vse najboljše tekmovalce. Zaenkrat je NIJZ organizatorju omogočil, ker je tekma zunaj, da bodo lahko prisotni tudi gledalci. Vedeti moramo, da občinstvo pri plezanju vedno doda piko na i in iztisne iz tekmovalcev še kakšen dodaten odstotek moči,« se tekme veseli selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren
Prizorišče tekmovanja bo v Športnem parku na Logu pri Brezovici. Tekmovanje se bo začelo v soboto ob 9. uri in bo trajalo do 20.40, v nedeljo pa od 9.00 do 21.40.

Letos bo poskrbljeno tudi za to, da si bo mogoče tekmo ogledati tudi iz domačega naslonjača. Nedeljski finale si bo mogoče ogledali na Facebook strani Slovenia Claimbing Team. Prenos v živo se prične ob 19.45, prenos bosta komentirala novinar Matej Hrastar in športna plezalka Mina Markovič.

Jernej Kruder bo na tekmi v balvanskem plezanju. (Foto: Sportida)

Naslednji konec tedna v soboto, 12. septembra, bo prva tekma državnega prvenstva v hitrosti za vse kategorije. Tekmovanje bo potekalo v športni dvorani I. OŠ Celje. Žal ne tekmovanju ne bo gledalcev, v dvorani bo lahko samo po en predstavnik kluba oziroma trener.

Kdaj bodo naslednje tekme svetovnega pokala, je težko vedeti. Zaenkrat je potrjeno, da bo novembra v Moskvi evropsko prvenstvo v športnem plezanju. Mednarodna zveza za športno plezanje je namreč te dni odpovedala tekmovanje v Salt Lake Cityju v ZDA in Seulu v Južni Koreji. 

V Ljubljani letos nismo mogli izpeljati premierne tekme svetovnega pokala v športnem plezanju, ki je bila načrtovana 25. in 26. septembra v dvorani Stožice. Tekmo bomo skušali izpeljati prihodnje leto prvi konec tedna septembra.

Barbara Gradič Oset