Plezalni šov Triglav The Rock Ljubljana navdušil z rečno premiero (foto)

Plezalnega spektakla prvič ni osvojila Janja Garnbret, v četrtem poskusu pa je to končno uspelo ambasadorju Jerneju Kruderju. Ljubljana se je spet izkazala za odličen poligon za testiranje novih atrakcij. Agencija Extrem je povezala lansko odbojko na Ljubljanici in plezalni šov Triglav The Rock LJ, športno-zabavni spektakel v zraku in vodi pa je kljub kislemu vremenu ustvaril odlično vzdušje ob mestnem nabrežju.
Zmagovalca plezalnega šova sta Vita Lukan in Jernej Kruder (foto: Sandi Fišer)
Četrta izdaja plezalnega šova Triglav The Rock Ljubljana je najboljši dokaz, da so lahko krize tudi priložnost za razvijanje novih, boljših konceptov. Potem ko so najboljši domači in povabljeni svetovni asi trikrat navdušili z revialno tekmo na Kongresnem trgu, so si bile ustvarjalne glave v agenciji Extrem, tudi zaradi zasedenosti standardnega prizorišča, letos prisiljene izmisliti nekaj novega.

Vita Lukan med tekmo (foto: Sandi Fišer)

Kislo vreme je odplaknilo premierno izdajo kvalifikacij s plezanjem po objektih v centu - čez 150 tekmovalcev, petina iz tujine, se je za 6 mest v finalu spopadlo na balvanih v Bolder sceni, Balvaniji in Plezalnem centru Ljubljana - ne pa tudi vrhunca: spektakularne nočne tekme in glasbeno-svetlobnega šova nad Ljubljanico, ki ga je ob didžeju v zraku zaznamoval tudi ognjeni cirkus Čupakabra.

»Ljubljana je res odličen poligon za testiranje tovrstnih projektov, poglejte samo to kuliso in energijo ljudi, ki so ustvarili čudovito vzdušje okoli prizorišča, tudi z domačih balkonov in oken,« je bil sinoči navdušen Simon Rožnik, vodja ekipe, ki je zasnovala tudi projekte Red Bull Goni Pony in velenjski Pljusk, postavila na Kongresni trg mega vodni tobogan, odbojko na mivki in FIBI prodala format ulične košarke 3x3. Z upoštevanjem priporočil NIJZ na prizorišču pa ni bilo težav, saj je bil to že tretji dogodek organizatorja v Ljubljani to poletje.

Vita Lukan in Jernej Kruder (foto: Sandi Fišer)

Nad novostjo pa so navdušeni tudi plezalci. Nekateri, tudi zmagovalka ženskega obračuna, imajo sicer raje standardne plezalne discipline, take tekme pa vidijo predvsem kot odličen način za promocijo enega najhitreje rastočih športov na svetu, zabavo, poživitev dogajanja v mestih in razbijanje rutine med treningi. Kar nekaj svetovnih asov je prišlo v Ljubljano tudi v teh prehodom meja nenaklonjenem času, sodelovali pa so tudi skoraj vsi domači reprezentantje. Šampionka Janja Garnbret, ki je kolege bodrila z obrežja, se je nastopu odpovedala, ker ni ljubiteljica vode, sicer ji skoraj zagotovo ne bi ušlo šest skokov v Ljubljanico. Priložnost ob njeni odsotnosti je izkoristila vedno nasmejana Vita Lukan, ki je v finalu za las premagala prijateljico Mio Krampl, na tretjo stopničko pa je stopila Julija Kruder.

Janja Garnbret se je nastopu odpovedala. (foto: Sandi Fišer)

 

Moški finale je postregel z dvobojem Jerneja Kruderja in Anžeta Peharca. Slednjemu je v napetem obračunu presenetljivo spodrsnilo na enem od oprimkov, tako da se je boj zaključil nekaj sekund prej, kot pričakovano, ambasador tekme pa je zmago proslavil z atraktivnim premetom v Ljubljanico. Tretje mesto si je na 13-metrski steni priročkal Luka Potočar in potrdil dobro formo, ki jo je pokazla že na nedavni tekmi za svetovni pokal v Brianconu.