Janja Garnbret in Domen Škofic druga v Brianconu

Janja Garnbret in Domen Škofic sta pred 5 tisoč navijači na prvi tekmi letošnje sezone svetovanega pokala v športnem plezanju v Brianconu v Franciji osvojila drugi mesti v disciplini težavnost. Odlični so bili tudi ostali člani reprezentance, v finale se je namreč uvrstilo kar šest članov slovenske reprezentance. V ženski konkurenci je svojo prvo zmago slavila Italijanka Laura Rogora, pri moških pa je bil najboljši češki plezalec Adam Ondra.
Foto: Luka Fonda
Letošnja sezona je zaradi epidemije koronavirusa zelo drugačna od preteklih in tekmovalci so ostali skoraj brez vseh tekmovanj. Po dolgem času so se lahko v Brianconu zopet zapodili v plezalno steno po nova odličja. Vsi tekmovalci so se veselili prvega mednarodnega tekmovanja. Nekateri športniki, predvsem iz azijskih držav, žal zaradi omejitev koronavirusa niso prišli, a konkurenca je bila vseeno zelo močna.
Če sta pred štirimi leti Janja Garnbret in Domen Škofic v Brianconu ugnala vse tekmovalce, sta letos svoj uspeh skoraj ponovila. Le malce jima je zmanjkalo do samega vrha. Sloveniji sta prinesla srebrni medalji.
V sobotnem ženskem finalu sta vrh smeri osvojili Janja Garnbret in Italijanka Laura Rogora, ki je vodila v kvalifikacijah in polfinalu in dobila preizkušnjo. Tretje mesto je pripadlo Francozinji Fanny Gibert. Janjo so po tekmi prevzemali super občutki. Podobno kot lani, je tudi letos v Franciji osvojila drugo mesto. »Komaj sem čakala, da bo na sporedu mednarodna tekma. Potrebovala sem nekaj, da mi zopet požene adrenalin po žilah. V polfinalu je bila težja tekma in kar malce jezna sem bila nase, da sem jo slabše odplezala. Mogoče zato, ker je to bila prva tekma po dolgem času in je bilo skoraj da malce treme. V finalu sem bila precej boljša.« Omejitve zaradi koronavirusa je niso spravile iz ravnotežja. »Vse omejitve so bile sprva videti precej bolj zakomplicirane, kot je bilo v resnici. Tekmovalci smo morali držati medosebno razdaljo, skrbeti za ustrezno razkuževanje in imeti svojo plezalno vrv, a drugače je bilo skoraj vse enako. Tako da smo se lahko v celoti osredotočili na plezalno steno

Janja Garnbret je bila zopet odlična. Domov je prinesla drugo mesto. (Foto: Luka Fonda)

Čeh Adam Ondra je premagal vso konkurenco, a Domen Škofic je osvojil odlično drugo mesto, tretje je pripadlo Jakobu Schubertu iz Avstrije. Domen Škofic je bil rezultata zelo vesel. »Bilo je neverjetno spet plezati pred večtisočglavim občinstvom. Vzdušje je bilo vrhunsko.« Ali je pomislil, da bi ponovil rezultat izpred štirih let? »Mogoče je bila Janja pripravljena na novo zmago, jaz ne. Če bi mi kdo pred tekmo rekel, da bom četrti, bi bil tega vesel, a da bom drugi, sploh nisem pomislil. Kot kaže sem tudi jaz v najboljši formi. Še naprej bom treniral podobno kot do zdaj, če bodo tekme ali ne. Nimam posebnih načrtov, vleče me nazaj v skalo, kjer sem veliko od pomladi


Domen je bil ponovno na zmagovalnem odru. (Foto: Luka Fonda)

Slovenija je imela v finalu kar štiri predstavnice, največ med reprezentancami, kar je nov lep dosežek slovenske reprezentance v športnem plezanju. Poleg njih še dva moška finalista. »Seveda je to zelo dober dosežek, oziroma je kar vrhunski. Da je Lucija nastopila prvič v finalu, se mi zdi sploh krasno zanjo. Malce se je ustrašila težjega dela in popustila. Škoda zanjo. Tjaša je bila dobra, podobno kot na treningih, več sem pričakoval od Vite, ki je res dobro plezala, a je pred koncem zakomplicirala v težjem delu. Janja je odlično plezalna finalni del, malce slabše polfinale, kar jo je stalo zmage. Podobno kot za Lucijo je bil tudi za Luko to prvi finale in zelo lepo presenečenje. Domen je bil odličen in kot kaže je v pravi formi,« je slovenske nastope opisal selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren.

Luka Potočar je v odlični formi.  (Foto:Luka Fonda)

Vita Lukan in Tjaša Kalan sta osvojili peto in šesto mesto, Lucija Tarkuš je svoj prvi finale na tekmah najvišje ravni končala na devetem mestu od devetih tekmovalk, ki so se pomerile v finalu. Luka Potočar je osvojil četrto mesto, kar je njegov najboljši dosežek na tekmah za svetovni pokal. »Če bi mi kdo pred tekmo ponudil četrto mesto, bi ga z veseljem vzel, tako da ni nobenega grenkega priokusa tega mesta. Odplezal sem najboljše, kot sem lahko. Tekmovati med najboljšimi plezalci na svetu in biti četrti, je enkratno. Organizatorji so pripravil vrhunski plezalni spektakel. V prihodnje bom treniral po svojih najboljših močeh in ohranjal svojo formo.« Tekmovanja v Franciji so se udeležili še Martin Bergant, Milan Preskar, Žiga Zajc, Tjaša Slemenšek in Lana Skušek.

Vita Lukan v finalu (Foto: Luka Fonda)

Reprezentanca se vrača v Slovenijo in 5. septembra jo na balvanski steni v Log-Dragomerju čaka prva tekma državnega prvenstva. Tej bo sledilo še nekaj tekem državnega prvenstva, kdaj bodo naslednje tekme svetovnega pokala, je težko vedeti. Zaenkrat je potrjeno, da bo novembra v Moskvi evropsko prvenstvo v športnem plezanju.

Vsi rezulti tekmovanja so na spletni strani Mednarodne zveze za športno plezanje.

Barbara Gradič Oset

Objave v medijih:

Janja si je tokrat kar sama morala nadeti kolajno #video - Siol.net
Odličen začetek sezone: Janja in Domen tik pod vrhom, kar šest slovenskih finalistov #video - Siol.net
Janja Garnbret in njen srčni izbranec druga v Briançonu - Delo
Garnbretova imela tudi nekaj treme, Škoficu občinstvo dalo dodatno energijo - Dnevnik
Garnbretova: Potrebovala sem nekaj, da mi znova požene adrenalin po žilah - 24ur.com
Janja Garnbret in Domen Škofic z dvojno slovensko zmago v Franciji - Reporter.si
Janja v finale kot tretja - ŠN
Gambretovi pognalo adrenalin po žilah - Ekipa SN
Plezalca dvakrat druga - Dnevnik
Janja in Domen na zmagovalnem odru - Slovenske novice
Slovenski plezalni par odličen v Franciji - Delo
Škofič in Garnbretova druga - Večer