Briancon pričakuje športne plezalce

Konec tedna bo Briancon že desetič gostil tekmo svetovnega pokala, a prvič v desetih letih bo ravno v Franciji prva tekma sezone. Slovenska reprezentanca v športnem plezanju se na težavnostno tekmo podaja z 11 člani.
Janja Garnbret gre po nove medalje. (Foto: Sportida)
Marca se je Mednarodna zveza za športno plezanje (IFSC) odločila, da bo zaradi epidemije koronavirusa odpovedala za marec predvideni evropsko in azijsko prvenstvo, v začetku marca je bilo v Los Angelesu zadnje ameriško prvenstvo. Več kot 170 dni kasneje se bodo športni plezalci lahko ponovno pomerili v plezalnem steni.
Mednarodna zveza za športno plezanje in francoska zveza za alpinizem sta se trudili, da bi kljub vsem omejitvah zaradi covida-19 vseeno pripravili tekmovanje na najvišji ravni. Kot so zapisali na mednarodni zvezi so skrbno upoštevali državne omejitve in so celovito ocenili vsa tveganja. Na tekmovanju bodo upoštevali in izvajali vse higienske ukrepe, upoštvali bodo socialno distanco in uporabljali osebno zaščitno opremo.
V tednih pred tekmovanjem so pripravili številne konference preko interneta, 11. avgusta je bilo prvo srečanje predstavnikov z edinim namenom, da se seznanijo z vsemi postopki in varnostnimi ukrepi, ki bodo v Brianconu.

Vita Lukan se po poškodbi kolena vrača v tekmo. (Foto: Sportida)

V petek dopoldne prva tekma

Kvalifikacijski krog se prične 21. avgusta ob 9.00 uri, polfinalne tekme bodo v petek zvečer, 21. avgusta, ob 19.30 uri. V soboto, 22. avgusta, bo ženski finale ob 19.30, moški pa ob 8.45 uri.

Zaradi omejitev zaradi epidemije  tekmovalcem iz določenih območij sveta ni dovoljeno priti v Briancon. Tako letos ne bo tekmovalcev iz Japonske, Južne Koreje in Kitajske, ki so lani v Franciji pobirali medalje.
Ženski finale boste lahko spremljali na 2. programu Televizije Slovenije, polfinale in finale bo mogoče v živo spremljati tudi na spletnih straneh Mednarodne zveze za športno plezanje in na njihovem Youtube kanalu


Luka Potočar bo v Brianconu popravljal lanske rezultate. (Foto: Sportida)

Dobri lanski rezultati
Slovenska športna plezalka Janja Garnbret je lani na tretji tekmi svetovnega pokala sezone v težavnosti v Brianconu osvojila drugo mesto. Boljša je bila le Chaehyun Seo iz Južne Koreje. V finalu sta plezali še dve Slovenki. Mia Krampl je bila četrta in Vita Lukan sedma. Brez finala sta v petek ostali Mina Markovič na 12. mestu ter Lučka Rakovec na 14. mestu.

Pri moških je zmagal Japonec Hidemasa Nishida pred rojakoma Hirotom Shimizujem in Shuto Tanako. Domen Škofic je bil sedmi. Preostali slovenski plezalci so nastope končali v petkovih kvalifikacijah. Martin Bergant je bil 28., Luka Potočar 38., Milan Preskar 47. in Jernej Kruder 55.

Barbara Gradič Oset

Preberite še:

Prva mednarodna tekma v močni slovenski zasedbi