Odgovor PZS na odprto pismo

Objavljamo odgovor na odprto pismo Bojana Leskoška in Roka Blagusa z naslovom Poziv PZS za posodobitev priporočil glede športnega plezanja v času epidemije in prehodnem obdobju, ki ga je PZS prejela 8. aprila 2020.
Planinska zveza Slovenije
Spoštovani,

prebrali smo vaše odprto pismo in vam pojasnjujemo, da je Planinska zveza Slovenije pozvala skrbnike plezališč, da za časa razglasitve epidemije SARS-CoV-2 (COVID-19) zaprejo plezališča, obiskovalce pa k doslednemu upoštevanju priporočil stroke. Predlog je nastal ob posvetovanju strokovnjakov planinske stroke in ob upoštevanju smernic s strani pristojnih državnih institucij. Prav tako Planinska zveza Slovenije ni zapirala planinskih poti, ampak odsvetuje aktivnosti v gorah. Posamezna planinska društva so planinske poti zaprla na pobudo in zahtevo občinskega štaba civilne zaščite in v teh občinah enako velja tudi za kolesarske poti. Reakcije domačinov niso plod zaprtja plezališč, ampak k temu v večini botruje njihov strah, ki ga je v teh razmerah treba razumeti, in enako velja za planinske poti. Strokovna služba PZS se dnevno ukvarja s posameznimi primeri pobud in dopisov v smeri zaprtja planinskih poti, obiskovanja gora ... in s pojasnili predvsem poskuša miriti situacijo z razumevanjem domačinov in njihove skrbi.

Prav tako dnevno spremljamo situacijo, aktualno zakonodajo, smernice in se posvetujemo s strokovnjaki planinske stroke, saj si vsi želimo in upamo, da epidemijo čim prej premagamo in se bomo lahko znova svobodno gibali tako v dolini kot v gorah, v plezališčih in na planinskih poteh, do takrat pa velja še malo stisniti zobe in poskrbeti za varnost in zdravje - tako sebe kot širše skupnosti.

Lep planinski pozdrav,
Jože Rovan, predsednik PZS