Začetek SP v športnem plezanju prestavljen na julij, OI prihodnje poletje

Japonski organizatorji in Mednarodni olimpijski komite (MOK) so se dogovorili, da bodo olimpijske igre v Tokiu potekale od 23. julija do 8. avgusta 2021, Mednarodna zveza za športno plezanje (IFSC) pa je zaradi pandemije novega koronavirusa prestavila vse balvanske tekme, tako da se bo letošnja sezona svetovnega pokala predvidoma začela julija s tekmo v težavnosti v Švici.
Športno plezanje na olimpijskih igrah (vir: cragratsbcn.com)
Olimpijske igre v Tokiu na Japonskem bi morale biti letos od 24. julija do 9. avgusta, a so jih prejšnji teden zaradi pandemije koronavirusa preložili na naslednje leto, včeraj pa določili tudi nov termin, in sicer od 23. julija do 8. avgusta 2021. MOK je tudi potrdil, da bodo vsi športniki, ki so se že uvrstili na OI, ter kvote za nastop, obveljali za prihodnje poletje, tako da v športnem plezanju ostaja na olimpijski listi petnajsterica v ženski in moški konkurenci, med njimi tudi trikratna svetovna prvakinja Janja Garnbret in svetovna podprvakinja v težavnosti Mia Krampl.

Evropsko prvenstvo 2020 za zdaj ostaja na urniku med 15. in 22. junijem v Moskvi, ko naj bi v kombinaciji podelili še zadnjo evropsko vozovnico za OI, vse balvanske tekme svetovnega pokala pa so prestavljene na poznejši termin. Tako naj bi se letošnji svetovni pokal začel s tekmo v težavnostnem plezanju med 2. in 4. julijem v švicarskem Villarsu, a bo vse odvisno o aktualnih razmer zaradi pandemije. Razen tekme v Innsbrucku trenutno ostajajo nespremenjeni termini za vse tekme v težavnosti, med njimi tudi slovenska - 25. in 26. septembra v dvorani Stožice v Ljubljani.

Prišel bo čas, ko bomo spet skupaj - kmalu. Do takrat: imamo to! Ostanite varni in zdravi! #SlovenijaPleza, sporoča slovenska reprezentanca v športnem plezanju (foto Andy Alvarez/Adidas)

Skupnih treningov slovenske reprezentance v športnem plezanju trenutno ni, so pa vsi plezalci v rednih stikih s trenerji, seveda zgolj na daljavo, in vsi se poskušajo, kolikor se le da, držati začrtanih načrtov. "V tem trenutku je zagotovo na največji preizkušnji motivacija, a vsak ve, da je odvisen od svoje volje, če bo hotel za reprezentanco tudi tekmovati. Sicer pa, kolikor jih poznam, so vsi nagnjeni k nenehnemu napredovanju, med sabo so tudi zdaj v stiku in se vedno bodrijo. Ko eden trenira, tudi drugi ve, da mora," pravi selektor Gorazd Hren.

Manca Ogrin

-------------------------
Povezane novice:
Zamaknjene tekme v športnem plezanju, priprave na OI Tokio in SP Ljubljana v teku