Garnbretova zmagovalka Studio Bloc Mastersa 2020, Rakovčeva tretja

Na balvanskem tekmovanju Studio Bloc Masters 2020 je Janja Garnbret 8. marca v nemškem Pfungstadtu že drugo leto zapored stopila na najvišjo stopničko, Lučka Rakovec je bila tretja. V finalu mastersa v Nemčiji je nastopilo kar šest in v polfinalu deset slovenskih reprezentantov.
Garnbretova zmagovalka Studio Bloc Mastersa 2020, Rakovčeva tretja (foto Tobias Goldzahn)
Na tradicionalnem balvanskem tekmovanju Studio Bloc Masters, znanem kot "svetovnem pokalu za vsakogar", se je v Nemčiji 7. in 8. marca pomerilo 511 športnih plezalk in plezalcev, med njimi številčna zasedba slovenske reprezentance v športnem plezanju, ki je tako prvič v sezoni dobila priložnost pomeriti moči s svetovno konkurenco.

V polfinale najboljših 20 se je uvrstilo kar 10 slovenskih predstavnikov, v finale najboljše šesterice jih je napredovalo šest, dvojica v ženski konkurenci je stopila na stopničke. Janja Garnbret je slavila že drugo leto zapored, potem ko je bila na tem mastersu predlani in leta 2017 druga, letos pa znova prepričljivo pometla s konkurenco, saj je edina dosegla vse štiri vrhove v finalu in bila tako edina tekmovalka z več kot dvema finalnima vrhovoma. Na drugo mesto se je uvrstila Belgijka Chloé Caulier, tretjega mesta pa se je veselila Lučka Rakovec, na lanskem mastersu peta. Mia Krampl, lani druga, je bila letos peta, na svojem prvem Studio Bloc Mastersu je s šestim mestom navdušila tudi Lucija Tarkuš.


Janja Garnbret na prvi in Lučka Rakovec na tretji stopnički Studio Bloc Mastersa 2020, druga je bila Belgijka Chloé Caulier (foto Tobias Goldzahn)

V moški konkurenci je zmagal Ukrajinec Sergii Topishko pred Rusom Vadimom Timonovom in Nemcem Yannickom Flohejem, slovenska finalista sta bila tik pod stopničkami: Jernej Kruder si je v svojem šestem zaporednem finalu Studio Bloc Mastersa priplezal četrto in Gregor Vezonik peto mesto. 

Med najboljšo deseterico sta se uvrstila še Katja Kadić in Anže Peharc, oba deseta, v polfinalu pa sta slovenske barve zastopala tudi Tjaša Slemešek in Zan Sudar, oba na 15. mestu. Na mastersu so nastopili še Urška Repušič, ki je bila 22., Ema Seliškar na 24., Luka Potočar na 25., Matic Kotar na 38., Luka Mužar na 50. in Žiga Zajc na 54. mestu.

Posnetek finala in polfinala si lahko ogledate na spletni strani Studio Bloc Mastersa >>>, v spodnjem videu pa posnetek Janjinega plezanja enega od finalnih balvanov, ki je bil pretrd oreh za vse ostale finalistke.Športnoplezalno karavano med 20. in 27. marcem čaka evropsko prvenstvo, ki bo v Moskvi v Rusiji, na njem pa bodo podelili še dve evropski vstopnici za olimpijske igre Tokio 2020 (po eno v ženski in moški konkurenci). Svetovni pokal v balvanskem plezanju pa se s tekmo v Meiringenu v Švici začne 3. in 4. aprila.

Manca Ogrin

-------------------------
Povezana novica: 
Garnbretova in Peharc zmagovalca Studio Bloc Mastersa 2019, Kramplova druga