Ocena tekmovalne sezone 2019 slovenskih športnih plezalcev

Ocena tekmovalne sezone se lahko začne s povsem isto povedjo kot že preteklih nekaj let: "Ko smo po nekaj zadnjih sezonah že verjeli, da boljših rezultatov skoraj ni mogoče doseči, so naši športni plezalci v lanskem letu postavili nove mejnike tako visoko, da jih bo zares zelo težko ponoviti."
Slovenska reprezentanca v športnem plezanju (foto Anže Malovrh)
Obdobje romantike tekmovalnega športnega plezanja je dokončno vzelo slovo. Skozi velika vrata smo vstopili v profesionalizem in športni show business, v katerega vstopi vsaka športna panoga, ko postane del olimpijske družine športov. Večino tekem svetovnega pokala smo si lahko ogledali v neposrednih prenosih na nacionalni televiziji, kar je popularnost našega športa potisnilo ob bok najbolj priljubljenim.

Sloveniji je sezona 2019 prinesla sanjske rezultate. Bodimo pošteni, prinesla nam jih je nesporna kraljica športnega plezanja zadnjih nekaj let Janja Garnbret. Njene lanske rekorde vsi poznamo na pamet, a prav je, da jih zapišemo še enkrat, saj bodo šli v zgodovino športa: šest zaporednih zmag na vseh balvanskih tekmah sezone svetovnega pokala in tri zlate medalje na svetovnem prvenstvu na Japonskem. Brez prave konkurence je bila Janja Garnbret drugič zapored izbrana za slovensko športnico leta.

Janja Garnbret, prva slovenska potnica na OI Tokio 2020, je v letu 2019 osvojila šest zaporednih zmag na vseh balvanskih tekmah sezone svetovnega pokala, tri zlate medalje na svetovnem prvenstvu na Japonskem in še štiri odličja v težavnosti ter skupni naslov v balvanih in kombinaciji (foto Manca Ogrin)

Iz sence Janjinih uspehov je zablestela še ena zvezda, Mia Krampl, in s srebrno medaljo v težavnosti na svetovnem prvenstvu napovedala odločen boj za olimpijsko vozovnico. To si je ob koncu sezone v dramatičnem finalu tudi priplezala.

Trend širitve kroga vrhunskih slovenskih športnih plezalcev se je nadaljeval tudi lani, saj je medalje poleg Janje in Mie osvojilo še pet tekmovalcev: Lučka Rakovec, Urška Repušič, Jernej Kruder, Vita Lukan in Anže Peharc, vsi na evropskem prvenstvu oz. v svetovnem pokalu. Čeprav se jim ni vse izšlo po načrtih, pa Domen Škofic, Mina Markovič in Gregor Vezonik še vedno merijo v svetovni vrh, kar je Mina dokazala s četrtim mestom na evropskem prvenstvu v težavnosti.

Da je ladja slovenskih plezalcev tako spretno priplula do uspehov, so nedvomno zaslužni trenerji pod vodstvom selektorja Gorazda Hrena: Luka Fonda, Domen Švab in Urh Čehovin, ki jim gre zahvala za njihov trud in delo.

Mia Krampl je postala svetovna podprvakinja v težavnosti in si priplezala tudi vozovnico za olimpijske igre Tokio 2020 (foto Manca Ogrin)

Odličen rezultat je ponovno uspel paraplezalcem pod vodstvom selektorja Jurija Ravnika. Gregor Selak je z bronasto medaljo na svetovnem prvenstvu paraplezalcev nadaljeval z uspehi zadnjih let.

Nekaj spodbudnih rezultatov je dosegla tudi pomlajena mladinska reprezentanca pod vodstvom Anžeta Štremflja. Sara Čopar je postala svetovna mladinska prvakinja v kombinaciji.

Vrhunski šport terja tudi davek poškodb. Tega se moramo zavedati in z vso resnostjo pristopiti k njihovi odpravi in preventivi. Po njuni daljši odsotnosti zaželimo Katji Kadić in Viti Lukan, da se čim prej zdravi vrneta v tekmovalno areno.

Uspehov, ki so nam jih priplezali plezalci v lanskem letu, nismo napovedovali, po tihem smo si jih želeli. Zavedamo se, kako širok je svetovni tekmovalni vrh in kako lahko še tako majhna podrobnost v trenutku spremeni zmago v poraz. Ljubitelji plezanja in slovenska javnost, bodimo strpni do uspehov naših športnih plezalcev in ne pričakujmo preveč od njih, da bodo tudi v olimpijskem letu 2020 tekmovali sproščeni in bodo uživali do zadnjega oprimka na vrhu smeri.

Aleš Pirc,
načelnik Komisije za športno plezanje PZS