Janja Garnbret med top 10 v boju za naslov športnice leta svetovnih iger - odločilo bo glasovanje

Najboljša športna plezalka na svetu Janja Garnbret se je uvrstila med deseterico, ki se poteguje za laskavi naslov športnika leta 2019 svetovnih iger. Slovenska športnica leta 2019 je edina predstavnica športnega plezanja in Slovenije v uglednem mednarodnem izboru športnika leta v neolimpijskih športih. O končni zmagi bo odločalo spletno glasovanje, ki poteka do 30. januarja. Oddajte glas za slovensko športnoplezalno junakinjo!
Janja Garnbret z olimpijsko baklo (foto Manca Ogrin)
Slovenska športnica leta in najboljša športna plezalka na svetu Janja Garnbret se je lani v zgodovino vpisala kot edina, ki je zmagala na vseh tekmah svetovnega pokala v balvanskem plezanju v sezoni, in edina, ki je na istem svetovnem prvenstvu osvojila tri naslove svetovne prvakinje - v balvanskem in težavnostnem plezanju ter kombinaciji, ki ji je široko odprla vrata na olimpijske igre Tokio 2020. Dvajsetletna Korošica je v izjemni sezoni 2019 skupno osvojila dvanajst odličij na največjih tekmovanjih.

Slovenska športnoplezalna junakinja je sito prvega glasovanja, v katerem je bilo 25 športnikov, uspešno prestala in se 21. januarja uvrstila med 10 športnikov, ki se potegujejo za laskavi mednarodni naslov, o katerem bo odločalo spletno glasovanje. Svetovne igre so najvišje športno tekmovanje v več kot 30 športih, ki (še) niso vključeni v program olimpijskih iger - športno plezanje bo to postalo letos v Tokiu -, in jih vsaka štiri leta priredijo pod okriljem mednarodnega združenja International World Games Association (IWGA).

Za Janjo lahko glasujete na tej povezavi >>>. Glas je mogoče oddati enkrat na dan s posamezne naprave (računalnik, telefon) oz. IP-naslova. Glasovanje poteka do 30. januarja 2020, dan pozneje pa bo znan zmagovalec.Športnika leta svetovnih iger sta lani postala ruska tekmovalca v akrobatski gimnastiki Marina Černova in Georgi Pataraia, leta 2018 pa svetovni rekorder v hitrostnem plezanju Iranec Reza Alipourshenazandifar. Športno plezanje je z Adamom Ondro slavilo že leta 2014, ko je sloviti Čeh postal svetovni prvak v balvanskem in težavnostnem plezanju.

Manca Ogrin