Janja Garnbret znova kandidatka za športnico leta svetovnih iger - glasujte zanjo

Med kandidati za športnika leta 2019 v neolimpijskih športih je že drugo leto zapored Janja Garnbret, edina predstavnica športnega plezanja in Slovenije v tem uglednem mednarodnem izboru svetovnih iger. Prvi del glasovanja poteka od 8. do 20. januarja 2020, za 10 finalistov bo mogoče glasovati do 30. januarja. Oddajte glas za najboljšo športno plezalko na svetu!
Janja Garnbret znova kandidatka za športnico leta svetovnih iger
Slovenska športnica leta in najboljša športna plezalka na svetu Janja Garnbret se je lani v zgodovino vpisala kot edina, ki je zmagala na vseh tekmah svetovnega pokala v balvanskem plezanju v sezoni, in edina, ki je na istem svetovnem prvenstvu osvojila tri naslove svetovne prvakinje - v balvanskem in težavnostnem plezanju ter kombinaciji, ki ji je široko odprla vrata na olimpijske igre Tokio 2020. Dvajsetletna Korošica je v izjemni sezoni 2019 skupno osvojila dvanajst odličij na največjih tekmovanjih.

Garnbretova je že drugo leto zapored med kandidati za športnika leta 2019 v neolimpijskih športih, ki poteka pod okriljem Mednarodnega združenja svetovnih iger (IWGA). Lani se je uvrstila na osmo mesto, letos pa se med 25 športniki iz 18 držav za čim boljšo uvrstitev poteguje kot edina predstavnica športnega plezanja in Slovenije.

Za prvo damo športnega plezanja lahko glasujete na spletni strani theworldgames.org >>>. Glas lahko s posamezne naprave (računalnik, telefon) oz. IP-naslova oddate enkrat na dan, vedno je treba glasovati za dva športnika hkrati. Prvi del glasovanja poteka od 8. do 20. januarja, finalni del, kamor se bo uvrstilo deset vodilnih športnikov, pa do 30. januarja.Športnika leta svetovnih iger sta lani postala ruska tekmovalca v akrobatski gimnastiki Marina Černova in Georgi Pataraia, leta 2018 pa svetovni rekorder v hitrostnem plezanju Iranec Reza Alipourshenazandifar. Športno plezanje je z Adamom Ondro slavilo že leta 2014, ko je sloviti Čeh postal svetovni prvak v balvanskem in težavnostnem plezanju.

Svetovne igre so primerljive s svetovnimi prvenstvi, IWGA jih vsaka štiri leta organizira po poletnih olimpijskih igrah. Njihov glavni cilj je popularizirati športe, ki nekateri pozneje postanejo tudi del olimpijskih iger, kot bo športno plezanje doživelo olimpijsko premiero avgusta letos v Tokiu na Japonskem, kamor se je poleg Garnbretove uvrstila tudi že njena reprezentančna kolegica Mia Krampl.

Manca Ogrin

-------------------------
Povezane novice: