Janja Garnbret in Jasna Pečjak kandidatki za Slovenko leta 2019

Športna plezalka Janja Garnbret, "športnica, ki se ji čudi ves svet", ter ledna plezalka in članica Komisije za gorske športe PZS Jasna Pečjak, "ženska z izjemnim pogumom in veseljem do življenja, ki pleza s presajenimi pljuči", sta med enajstimi kandidatkami za Slovenko leta 2019, ki jo izbira revija Zarja Jana. Zanju lahko s kuponom ali prek spleta glasujete do konca leta.
Janja Garnbret in Jasna Pečjak kandidatki za Slovenko leta 2019 (foto Mateja Jordovič Potočnik)
Revija Zarja Jana že tradicionalno z izborom Slovenke leta "vzame pod okrilje žensko izjemnost, odločnost, prodornost, družbeno angažiranost pa tudi toplino, srčnost, iskrenost, zanos in pogum". Letos sta med enajstimi kandidatkami tudi dve navdihujoči ženski iz planinskih oz. plezalnih vrst, športna plezalka številka ena na svetu Janja Garnbret ter Jasna Pečjak, dolga leta načelnica Komisije za gorske športe Planinske zveze Slovenije in skupaj z možem Andrejem gonilna sila lednega plezanja v Sloveniji, ki pleza tudi po presaditvi pljuč. Poleg njiju so v izboru še upokojena zdravnica Duša Hlade Zore, specialistka za knjižno vzgojo otrok Tilka Jamnik, zdravnica in humanitarka Ninna Kozorog, mizarka in znanstvenica dr. Andreja Kutnar, predsednica združenja za dostojno starost Biserka Marolt Meden, pisateljica in predavateljica Alenka Rebula, skladateljica mlajše generacije Nina Šenk Kosem, novinarka Mojca Šetinc Pašek in pisateljica Bronja Žakelj

Športna plezalka številka ena na svetu Janja Garnbret in Jasna Pečjak, skupaj z možem Andrejem gonilna sila lednega plezanja v Sloveniji, ki pleza tudi po presaditvi pljuč, sta kandidatki za Slovenko leta 2019. Zanju lahko glasujete s kuponom v reviji Zarja Jana ali na spletni strani revijazarja.si >>>. (foto Mateja Jordovič Potočnik)

Janja Garnbret je plezanje spet naredila za slovenski nacionalni šport. Komaj dvajsetletna športna plezalka se je avgusta letos, po sanjski balvanski sezoni, v japonskem Hačiodžiju v zgodovino zapisala kot prva, ki je na enem svetovnem prvenstvu (v športnem plezanju) osvojila kar tri naslove svetovne prvakinje v treh disciplinah - v balvanih, težavnosti in kombinaciji. A v resnici je bil ta dosežek le vrh serije njenih izjemno uspešnih tekmovalnih let. Po vseh letih še vedno pleza in tekmuje z užitkom, kar je, kot pravi sama, en del skrivnosti za vse uspehe, ki jih dosega. Najbolj posebne bodo gotovo olimpijske igre prihodnje leto, kjer je favoritka za medaljo. Poleg tekmovanj pa namerava osvojiti vrhove večine najtežjih skalnih smeri na našem planetu. Po Tini Maze je Janja torej še ena Korošica, ki bo krojila svetovni športni vrh.

Jasna Pečjak je ledna plezalka, sodnica lednega plezanja, ambasadorka električne mobilnosti in ženska z neverjetno življenjsko zgodbo. S soprogom Andrejem, pionirjem na področju električnih avtomobilov v Sloveniji, že več kot 30 let promovira ekološko življenje, med drugim sta leta 2015 s svojim električnim avtomobilom brez vmesnega polnjenja prevozila 826 kilometrov in dosegla svojevrsten rekord. Ko so ji pred 15 leti zaradi genetske okvare začela propadati pljuča, se je odločila, da se ne da. Namesto da bi jokala, je zagrizla v steno in dve leti kasneje osvojila slovenski pokal v lednem plezanju. Ko so ji pljuča dokončno propadla, je šla na presaditev, le nekaj dni po njej v bolnišnici že plezala na omaro, tri mesece kasneje premagala 136 metrov višinske razlike, leto kasneje pa je na avstrijskem državnem prvenstvu v lednem plezanju v družbi enkrat mlajših tekmovalk osvojila šesto mesto. Jasna zares živi življenje. S svojim zgledom kaže, da transplantacija ni ovira, prej izziv!

Tako so v reviji Zarja Jana predstavili Garnbretovo in Pečjakovo, vse do vključno božične številke pa bodo namenjali prostor izjemnim osebnostim, predstavljali njihove misli in dosežke. Za svojo izbranko za Slovenko leta lahko glasujete z izpolnjenim kuponom v reviji (s katerim si lahko v žrebanju prislužite tudi nagrado) ali pa na spletni strani revijazarja.si >>>.

Zmagovalko bodo razglasili v prvih dneh prihajajočega leta na slovesnem večeru v ljubljanski Operi. Naj se izbiranje Slovenke leta 2019 začne!