Bron za Urško Repušič na svetovnih igrah na plaži v Katarju

Slovenska športna plezalka Urška Repušič, tudi aktualna evropska prvakinja v balvanskem plezanju, je na premiernih svetovnih igrah na plaži v Dohi 14. oktobra osvojila bronasto odličje. Preostala slovenska predstavnika v Katarju, Gregor Vezonik in Jernej Kruder, se žal nista uvrstila v finale.
Bron za Urško Repušič na svetovnih igrah na plaži v Katarju (foto arhiv organizatorjev)
Doha je v teh dneh gostiteljica prvih svetovnih iger na plaži (ANOC World Beach Games), kjer se predstavlja 14 disciplin v 13 različnih športih (košarka 3x3, karate, jadranje, tenis, triatlon, balvansko plezanje, kajtanje, rokomet in nogomet na mivki, odbojka na mivki ...). Tekmovanje organizira svetovno združenje nacionalnih olimpijskih komitejev (ANOC). V prestolnici Katarja so na balvanski preizkušnji slovenske barve zastopali trije člani slovenske reprezentance v športnem plezanju.

Devetnajstletna Urška Repušič (ŠPO APD Kozjak Maribor), ki je septembra osvojila naslov evropske prvakinje v balvanskem plezanju, si je v prestolnici Katarja z enim osvojenim vrhom in vsemi štirimi finalnimi conami priplezala bronasto medaljo. Zmagala je Japonka Miho Nonaka, tretja je bila Švicarka Petra Klingler.

V moški konkurenci sta se zmage in drugega mesta veselila Japonca Kai Harada, lanski svetovni prvak v balvanih, in Keita Watabe, tretji je bil Nemec Philipp Martin. Slovenska predstavnika sta obtičala v polfinalu: Gregor Vezonik (AK Ravne), lani tretji na svetovnem prvenstvu v Innsbrucku, se je uvrstil na 14. in Jernej Kruder (ŠPO PD Celje Matica), lanski skupni zmagovalec svetovnega pokala v balvanih, na 18. mesto.

Preostali del slovenske reprezentance potuje v Azijo na zadnji dve tekmi svetovnega pokala v težavnostnem plezanju, ki ju čakajo ta in prihodnji konec tedna. Na Kitajskem 19. in 20. oktobra bodo nastopili Janja Garnbret (Šaleški AO), Mia Krampl (AO PD Kranj), Lučka Rakovec (PK FA), Anže Peharc (AO PD Kranj) in Jernej Kruder, ki bo posadko zapustil na Japonskem 26. in 27. oktobra.

Zadnji preizkušnji v težavnosti ne bosta odločali le o skupnem seštevku svetovnega pokala v tej disciplini, ampak tudi o zadnjih tekmovalcih na kvalifikacijski tekmi za olimpijske igre, ki bo konec novembra v Toulousu. Nanjo sta že uvrščeni Rakovčeva in Kramplova, trenutno peta oz. deveta v skupnem seštevku kombinacije, dobro kaže tudi Kruderju in Peharcu, ki sta trenutno na 18. oz. 19. mestu. Garnbretova pa si je olimpijsko vozovnico priplezala že avgusta na svetovnem prvenstvu v Hačiodžiju.

Manca Ogrin

-------------------------
Povezane novice: