Lučka Rakovec evropska prvakinja v težavnosti, Markovičeva in Bergant četrta

Slovenska športna plezalka Lučka Rakovec je nova evropska prvakinja v težavnostnem plezanju. Osemnajstletna Ljubljančanka je konkurenco pokorila v današnjem finalu težavnosti na evropskem prvenstvu v Edinburghu. To je največji uspeh Rakovčeve v karieri in drugi veliki uspeh v enem tednu. Prejšnjo nedeljo je navdušila s tretjim mestom na tekmi v Kranju za svoje prve stopničke v svetovnem pokalu. Tik po stopničkami sta bila Mina Markovič in Martin Bergant.
Lučka Rakovec evropska prvakinja v težavnostnem plezanju (vir IFSC)
Lučka Rakovec (PK FA) je bila po kvalifikacijah druga. V polfinalu prvenstva na Škotskem je nekoliko poslabšala svoje izhodišče, a je višina 39+ še vedno pomenila šesti dosežek in uvrstitev v finalni krog boja za najboljšo težavnostno plezalko na stari celini. In v tem boju je bila najboljša. Z višino 46+ je najvišje postavila letvico, te ni dosegla nobena od tekmic, ki so se v steno podale za njo. Na stopničkah sta ji delali družbo Italijanka Laura Rogora na drugem in Francozinja Luce Douady na tretjem mestu.

Po premiernih stopničkah v Kranju je teden dni pozneje Lučka Rakovec osvojila naslov evropske prvakinje v težavnostnem plezanju (foto Stanko Gruden)

V ženskem finalu je bilo možno spremljati tri slovenske nastope. Mina Markovič (ŠPK Plus) ni ponovila uspeha izpred dveh let na EP v Campitellu, ko si je priplezala mesto evropske podprvakinje. Enaintridesetletnica je v finalu Edinburgha z višino 42+ osvojila četrto mesto. Po polfinalu je bila druga. Od še petih stopničk na EP v težavnosti jo je ločilo le pol giba. Tjaša Kalan (AO PD Kranj), ki je bila po polfinalu tretja, je v finalu z višino 22+ osvojila sedmo mesto. V finalu se je slabše odrezala tudi Belgijka Anak Verhoeven, ki je vodila po kvalifikacijah in polfinalu, a je v finalu padla na osmo mesto z višino 21+.
Verhoevenova ni ubranila naslova celinske prvakinje. Na evropski prestol v težavnosti se je tako še drugič usedla Slovenka. Leta 2015 je naslov evropske prvakinje v težavnosti osvojila Markovičeva.Pri moških je prvič naslov evropskega prvaka v težavnosti osvojil Čeh Adam Ondra, ki je bil pred tem na prvenstvih stare celine v tej disciplini trikrat drugi. Drugo mesto je pripadlo Špancu Albertu Ginesu Lopezu, Švicar Sascha Lehmann pa je dobil boj za bron s Slovencem Martinom Bergantom (PK Škofja Loka). Triindvajsetletni Škofjeločan je dosegel enako višino kot Lehmann 34+, a je bron osvojil Švicar na podlagi boljšega polfinala. Luka Potočar (ŠPO PD Radovljica) je po napaki v spodnjem delu smeri prvenstvo končal na osmem mestu.

Martin Bergant v svojem prvem članskem finalu tik pod odrom za zmagovalce na evropskem prvenstvu (foto Stanko Gruden)

Brez boja za kolajne je ostala aktualna svetovna podprvakinja Mia Krampl (AO PD Kranj), ki je na 11. mestu najboljšo osmerico zgrešila za en gib. Prvenstvo v Edinburghu sta izpustila oba najboljša Slovenca v težavnosti ta hip Janja Garnbret in Domen Škofic.

Letošnje leto je bilo zelo uspešno za slovenske športne plezalce. Prav na vsakem od prvenstev so bile Slovenke na zmagovalnem odru. Na avgustovskem svetovnem prvenstvu v Hachiojiju je Garnbretova osvojila tri zlate kolajne v težavnosti, balvanih in olimpijski kombinaciji. Kramplova je zgodovinski uspeh serijske šampionke Garnbretove dopolnila s srebrom v težavnosti. Na evropskem prvenstvu v balvanih septembra v Zakopanah sta Urška Repušič in Vita Lukan poskrbeli za dvojno slovensko zmago z zlato-srebrno simfonijo.

Letošnje evropsko prvenstvo sicer ne šteje za olimpijske kvalifikacije. Za te je štelo SP na Japonskem. Dodatne kvalifikacije v olimpijski disciplini kombinaciji, na katerih bodo razdelili preostale olimpijske karte za Tokio, bodo konec novembra v Toulousu. Garnbretova si je za zdaj edina od Slovencev zagotovila svojo olimpijsko vozovnico.

Slovenija je med najboljšimi na evropskih prvenstvih že vse od leta 2002, ko je prvo lovoriko v težavnosti z 2. mestom osvojila Martina Čufar, nadaljevala je Natalija Gros, srebrna v težavnosti leta 2004, štiri leta pozneje zmagovalka v balvanih in kombinaciji ter 2. v kombinaciji leta 2010. Vmes je na prizorišče stopila Maja Vidmar z bronom v težavnosti leta 2006 in srebrom dve leti pozneje, ko je na EP Pariz 2008 svojo prvo medaljo osvojila tudi Mina Markovič ter jih do danes nanizala sedem: štiri v težavnosti (zlato 2015, srebrno 2013 in 2017, bronasto 2008), dve v kombinaciji (zlato 2010, srebrno 2013) ter eno v balvanih - srebrno leta 2013. Na EP 2015 je srebro v težavnosti dosegla tudi Janja Garnbret, ki je leta 2017 postala evropska prvakinja v kombinaciji in podprvakinja v balvanih. Leta 2019 je Urška Repušič slavila na EP v balvanih, kjer je bila Vita Lukan druga, v težavnosti pa je prvakinja stare celine postala Lučka Rakovec. Najuspešnejši slovenski predstavnik na evropskih prvenstvih ostaja Klemen Bečan v kombinaciji s 3. mestom leta 2008 in 2. mestom leta 2010, Anže Peharc pa je leta 2017 dosegel 3. mesto v balvanskem plezanju.

Iskrene čestitke!


------------------------
Medijske objave:

-------------------------
Povezane novice: