Mia Krampl zmagovalka Arco Rock Mastra, Janja Garnbret druga na Adidas Rockstars

Po avgustovskem svetovnem prvnestvu v športnem plezanju in pred septembrskim nadaljevanjem sezone svetovnega pokala so se najuspešnejši tekmovalci udeležili tudi prestižnih mednarodnih ekshibicijskih tekem Arco Rock Master, na katerem je slavila Mia Krampl, in Adidas Rockstars, kjer je Janja Garnbret osvojila srebrno zvezdo.
Mia Krampl zmagovalka Arco Rock Mastra, Janja Garnbret druga na Adidas Rockstars (foto arhiv organizatorjev)
Konec avgusta je na svetovnem mladinskem prvenstvu v športnem plezanju v italijanskem Arcu 14-letna Celjanka Sara Čopar osvojila prvo mesto v olimpijski kombinaciji, ki obsega hitrostno, balvansko in težavnostno plezanje. Nekaj dni pozneje je bil v Arcu še tradicionalni Rock Master Duel, na katerem se najboljši plezalci sveta merijo v neposrednih bojih na identično postavljenem paru smeri v težavnosti. Med dekleti je 31. avgusta zmagala slovenska reprezentantka Mia Krampl (AO PD Kranj), aktualna svetovna podprvakinja v težavnostnem plezanju, četrto mesto je zasedla Mina Markovič (ŠPK Plus), pri moških pa je v finalu Avstrijec Jakob Schubert premagal Čeha Adama Ondro, zmagovalca te tekme v zadnjih štirih letih.

Mia Krampl konec avgusta zmagovalka Arco Rock Master Duela (foto Newspower.it)

Markovičeva je na mastersu v Arcu, športnoplezalnem festivalu z najdaljšo tradicijo, zmagala že leta 2013, v letih 2016 in 2018 pa je slavila Janja Garnbret, ki je leta 2017 dobila tudi prestižno nagrado za tekmovalne dosežke Arco Rock Legends, Markovičeva je bila dobitnica t. i. plezalnega oskarja za najboljšo tekmovalko v letih 2016 in 2013, Maja Vidmar pa leta 2008.

Pretekli konec tedna, 13. in 14. septembra, se je kar deset članov slovenske reprezentance v športnem plezanju udeležilo prestižne tekme v balvanskem plezanju Adidas Rockstars v Stuttgartu. S tremi osvojenimi kolajnami najuspešnejša udeleženka avgustovskega svetovnega prvenstva na Japonskem Janja Garnbret (Šaleški AO) je bila tudi v Stuttgartu najuspešnejša Slovenka. V finalu je ves čas vodila, na koncu je šele po superfinalnem dvoboju osvojila drugo mesto, od Slovenke je bila boljša 17-letna japonska plezalka Futaba Ito. V moški konkurenci je slavil Japonec Yoshiyuki Ogata.

Janja Garnbret srebrna zvezda na balvanskem tekmovanju Adidas Rockstars 2019 (foto Adidas Rockstars)

V finale sta se uvrstila tudi Lučka Rakovec (PK FA) in Gregor Vezonik (AK Ravne), ki sta osvojila šesto mesto izmed šestih finalistk oziroma finalistov. V polfinalu so nastopili še Zan Lovenjak Sudar (7.), Jernej Kruder (12.), Mia Krampl (14.), Domen Škofic (14.), Anže Peharc (16.), Urška Repušič (18.) in Julija Kruder (20.).

Najuspešnejša slovenska predstavnika na tekmi Adidas Rockstars sta Jernej Kruder, ki je zmagal v letih 2018 in 2013, leta 2014 in 2015 pa je osvojil tretje mesto, ter Janja Garnbret, zmagovalka leta 2016, druga letos in 2017 ter tretja leta 2015.

Že konec meseca, 28. in 29. septembra, bo Kranj tradicionalno prizorišče tekme svetovnega pokala v težavnosti, prve po svetovnem prvenstvu in v polni slovenski zasedbi z Janjo Garnbret na čelu.

Vabljeni k nakupu vstopnic >>> za tekmo svetovnega pokala Kranj 2019!