Sara Čopar mladinska športnoplezalna prvakinja v olimpijski kombinaciji

Italijanski Arco je med 22. in 31. avgustom gostil svetovno mladinsko prvenstvo v športnem plezanju. Na njem se je predstavilo kar 18 slovenskih plezalk in plezalcev, med katerimi rezultatsko izstopa 14-letna Sara Čopar, ki je po preplezanih smereh v disciplinah težavnost, balvani in hitrost osvojila prvo mesto v skupnem seštevku vseh treh disciplin – t.i. olimpijski kombinaciji.
Sara Čopar mladinska športnoplezalna prvakinja v olimpijski kombinaciji. Arhiv Anžeta Štremflja
Sara Čopar, članica športnoplezalnega odseka Planinskega društva Celje - Matica, si je zmago priplezala z osebnim hitrostnim rekordom v disciplini hitrost. 15-metrsko standardno postavitev je prvič preplezala pod 10 sekundami, kar ji je odprlo vrata do naslova najboljše mladinske olimpijske kombinatorke v kategoriji starejših deklic (starost 14 in 15 let). Zlato si je tako priplezala s skupnim petim časom v hitrosti ter z devetim mestom v težavnosti in dvajsetim v balvanih.

Rezultati posameznih kategorij so objavljeni na spletni strani Mednarodne zveze za športno plezanje, pod okriljem katere je tekmovanje potekalo.

Olimpijska kombinacija obsega hitrostno, balvansko in težavnostno plezanje. O končni razvrstitvi odloča najnižji zmnožek uvrstitev vseh treh disciplin - v težavnosti, balvanih in hitrosti. Nižji kot je zmnožek, boljša je uvrstitev. V takšnem formatu bo kombinacija tudi na sporedu poletnih olimpijskih iger, ki bodo prihodnje leto v Tokiu.


Odsotnost odmevnejših rezultatov slovenske mladinske športnoplezalne reprezentance je zagotovo posledica sovpadanja s članskim svetovnim prvenstvom, ki je potekalo v japonskem Hačiodžiju sredi avgusta. Na njem je nastopilo več plezalk in plezalcev, ki zaradi vrhunskih nastopov tekmujejo tudi že v članski kategoriji.

Matej Ogorevc