Janja Garnbret, trikratna svetovna prvakinja na Japonskem, prva v zgodovini

Janja Garnbret, ki je na svetovnem prvenstvu v športnem plezanju že potrdila prevlado v balvanskem in težavnostnem plezanju, je v Hačiodžiju na Japonskem v finalu kombinacije dodala še tretjo lovoriko in se znova vpisala v zgodovino, saj ni še nikomur pred njo uspelo zmagati na istem prvenstvu v treh različnih disciplinah. Korošica se lahko pohvali s skupno sedmimi odličji s svetovnih prvenstev, šest jih je zlatega in ena srebrnega leska, prihodnje leto pa bo vroče slovensko orožje na olimpijskih igrah v Tokiu.
Janja Garnbret, trikratna svetovna prvakinja, prva v zgodovini (foto Manca Ogrin)
"To je neverjetno! Letos imam že sanjsko balvansko sezono, da sem osvojila še tri naslove svetovne prvakinje, pa je res neverjetno. Ne bi si mogla želeti česa boljšega," je žarela Janja Garnbret (Šaleški AO), edina v zgodovini športnega plezanja, ki je na istem prvenstvu osvojila zlato v treh različnih disciplinah, potem ko je letos že postavila zgodovinski mejnik v svetovnem pokalu z nizom šestih zaporednih zmag v balvanskem plezanju.

"Dneva nisem najbolje začela, za mano je prišla vsa utrujenost svetovnega prvenstva, nisem imela najboljšega štarta v hitrosti, tudi v balvanih nisem najbolje začela, a s tem, da sem uživala v vsakem balvanu posebej, se smejala, tudi če ga nisem splezala, je zelo pomagalo, v težavnosti sem bila pa samo sproščena, odplezala tako, kot znam, in neverjetno, da je to že moj drugi naslov v kombinaciji. Ne vem, kako bi še opisala današnji dan, saj je bil res neverjeten," je z odprtimi očmi na Japonskem sanjala 20-letna Korošica, ki je na svetovnih prvenstvih zbrala že sedem medalj, prvo zlato v težavnosti leta 2016 v Parizu, lani pa je bila v Innsbrucku izjemna z zlatom v balvanih in kombinaciji ter srebrom v težavnosti.

Janja Garnbret z zgodovinsko tretjo zmago na svetovnem prvenstvu v športnem plezanju v Hačiodžiju (foto Manca Ogrin)

V finalu kombinacije so dekleta nastopila v treh disciplinah - najprej v hitrosti, nato si jih čakali trije izjemno zahtevni balvanski problemi, kot zadnja smer v težavnosti. Končno uvrstitev je določil zmnožek uvrstitev v vseh disciplinah. Garnbretova (12) je v hitrosti dosegla šesto mesto, se na balvanih z enim vrhom in dvema conama uvrstila na drugo mesto in se zavihtela na skupno četrto mesto, v težavnosti pa najhitreje osvojila vrh smeri ter tako povedla tudi v zmnožku. V dramatičnem finalu si je drugo mesto priplezala Japonka Akiyo Noguchi (21), tretja je bila Britanka Shauna Coxsey (42).

"V hitrosti sem dvakrat zdrsnila, a nisem razmišljala o ničemer, ker ni konec, dokler ni konca tekme. Če ti hitrost ne gre najbolje, imaš še vedno balvane, po njih še vedno težavnost. Ohranila sem mirno glavo in se osredotočila na balvane. Res jih nisem začela najbolje, a drugega splezala v prvem poskusu, tudi po prvem ohranila mirno glavo in uživala naprej, tretjega balvana ni splezala nobena, tako da se je odlično izteklo. Pred težavnostjo sem vedela, da je Ai splezala smer in sem vedela, da jo moram tudi sama, če si želim to zlato kolajno. Preplezala sem jo brez pritiska, zaupala sem vase in res uživala v tej smeri, tako da se je izteklo odlično," se je kar smejalo prvi dami športnega plezanja. 13. avgusta je ubranila naslov svetovne prvakinje v balvanskem plezanju, 15. avgusta se je veselila naslova v težavnosti in si 18. avgusta priplezala vozovnico za olimpijske igre Tokio 2020, 20. avgusta pa postala še svetovna prvakinja v kombinaciji. Domače občinstvo bo lahko zanjo - in za preostale člane slovenske reprezentance v športnem plezanju - navijalo 28. in 29. septembra v Kranju, vstopnice so že na voljo.

Janja Garnbret v finalu kombinacije SP Hačiodži 2019 novi zmagi naproti (foto Manca Ogrin)

"Že na poti sem smo se šalili, da kovčka nisem povsem napolnil, da sem pustil malo rezerve, ker punce vzamejo dovolj prtljage, pa da bomo nekam pospravili te medalje in pokale. Malo za šalo, malo zares, kot smo rekli, normalno, da smo šli na zmage - in res se nam je dobro izšlo. Janja je bila fenomenalna, moram priznati, da je bila kar malo živčna tekma, a v narekovajih, saj ni nihče zahteval, pričakoval, da mora zmagati še to. Mislim, da je na prvenstvu naredila dovolj že pred to tekmo, njen uspeh je dopolnila Mia, že takrat smo bili več kot zadovoljni, to je bila pa še pika na i," je bil ponosen selektor in trener slovenske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren, od ponosa sta žarela tudi trenerja Luka Fonda in Urh Čehovin, ki so skupaj neustavljiva ekipa, v kateri je nepogrešljiv tudi fizioterapevt Peter Hribar.

Poleg Garnbretove je na svetovnem prvenstvu 2019 zablestela tudi Mia Krampl (AO PD Kranj), svetovna podprvakinja 2019 v težavnosti, tudi ena od štirih Slovencev, ki so poleg Janje nastopili v kvalifikacijah kombinacije, a si še niso uspeli zagotoviti olimpijske norme. Kramplova si je priplezala 14. mesto, Jernej Kruder (ŠPO PD Celje Matica) in Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica) sta se uvrstila na 16. in Lučka Rakovec (PK FA) na 17. mesto. Naslednje, dodatne kvalifikacije za olimpijske igre bodo konec novembra v Franciji, kjer bo popotnico dobilo najboljših šest.

Iskrene čestitke športnoplezalni kraljici!

Manca Ogrin

------------------------
Medijske objave: