Sedem Slovencev v polfinalu SP Hačiodži 2019 v težavnosti

Četrti tekmovalni dan svetovnega prvenstva v športnem plezanju na Japonskem je v znamenju kvalifikacij težavnosti, kjer se je slovenska reprezentanca v športnem plezanju izkazala s kar sedmimi polfinalisti izmed enajstih tekmovalcev na štartu. Janja Garnbret kot vodilna vstopa v polfinale, kamor so se uvrstili tudi Mia Krampl, Tjaša Kalan, Lučka Rakovec, Vita Lukan, Domen Škofic in Martin Bergant.
Slovenski polfinalisti SP 2019 v težavnosti (foto Anže Malovrh)
Janja Garnbret, ki je včeraj kot prva tekmovalka v zgodovini že drugič zapored osvojila naslov svetovne prvakinje v balvanskem plezanju, je izvrstno začela tudi kvalifikacije SP v težavnostnem plezanju, kjer je edina dosegla vrh obeh smeri in si tako zagotovila najboljši položaj za nadaljevanje tekmovanja. Lani je bila v Innsbrucku svetovna podprvakinja v težavnosti, leta 2016 pa je na svojem premiernem SP v težavnosti v Parizu s 17 leti postala druga najmlajša svetovna prvakinja v zgodovini.

Od slovenskih tekmovalk so se med najboljših 26, kolikor se jih bo pomerilo v polfinalu, uvrstile še Mia Krampl s sedmim, Tjaša Kalan z 12., Lučka Rakovec s 16. in Vita Lukan z 18. rezultatom kvalifikacij. Polfinale je bil med dekleti predaleč le za Mino Markovič na 46. mestu, ki je nastopila na svojem že osmem svetovnem prvenstvu, v preteklosti pa na SP-jih osvojila pet kolajn - srebrno in bronasto v težavnosti ter tri bronaste v kombinaciji.

V moški konkurenci bodo v polfinalu težavnosti nastopili tudi trije Slovenci, in sicer Domen Škofic, ki si je v kvalifikacijah priplezal 15. dosežek, ter Martin Bergant s 23. rezultatom. Polfinale se je za las izmuznil Luki Potočarju, ki je po legitimni pritožbi (ene od tujih reprezentanc za priznano višino svojega tekmovalca) zdrsnil s 26. na 27. mesto, ter Jerneju Kruderju na 28. mestu, ki se je včeraj v balvanski konkurenci uvrstil med najboljšo deseterico, Anže Peharc pa je dosegel 41. mesto.

Polfinale in finale v težavnostnem plezanju bosta v četrtek, 15. avgusta. Polfinale se začne ob 4.00 po slovenskem času, spremljati ga bo mogoče prek spletne strani IFSC, ženski finale je na sporedu ob 13.00, moški pa bo 14.00, oba bo na 2. programu v živo prenašala TV Slovenija.

-------------------------
Povezane novice: