Janja Garnbret spet na stopničkah, štirje Slovenci v finalu Briancona

Slovenska športna plezalka Janja Garnbret je na tretji tekmi svetovnega pokala sezone v težavnosti v Brianconu z vrhom finalne smeri osvojila drugo mesto. Boljša je bila le Chaehyun Seo iz Južne Koreje, o zmagovalki je odločal polfinalni nastop. V finalu so nastopili kar štirje Slovenci, poleg Garnbretove še Mia Krampl, Vita Lukan in Domen Škofic.
Janja Garnbret v Brianconu spet na stopničkah (foto Eddie Fowke/IFSC)
Tako Janja Garnbret kot Chaehyun Seo sta edini v finalu dosegli vrh smeri, Korejka se je veselila zmage zaradi boljšega dosežka v polfinalu. V njem je bila namreč plezalka iz Južne Koreje prva, Garnbretova pa tretja. Seojeva je na prejšnji tekmi v Chamonixu prvič v karieri zmagala, na njej je Garnbretova prvič v sezoni ostala brez finala, na uvodni tekmi v težavnosti v Villarsu pa je bila prva Slovenka in druga 15-letna Korejka. Garnbretova se je v finalno smer podala kot šesta in prva dosegla vrh. Za njo se je vanjo podala Japonka Nacuki Tanii, ki do zadnjega oprimka ni prišla in je tako tekmovanje končala na tretjem mestu.

V finalu sta plezali še dve Slovenki. Mia Krampl je bila četrta in Vita Lukan sedma. Brez finala sta v petek ostali Mina Markovič na 12. mestu, Lučka Rakovec na 14. in Tjaša Kalan na 17. mestu.

Pred finalom za plezalke so svoje delo v Brianconu opravili plezalci. Pri moških je zmagal Japonec Hidemasa Nišida pred rojakoma Hirotom Šimizujem in Šuto Tanako. Domen Škofic je bil sedmi.

Preostali slovenski plezalci so nastope v Brianconu končali v petkovih kvalifikacijah. Martin Bergant je bil 28., Luka Potočar 38., Milan Preskar 47. in Jernej Kruder 55.