Slovenski Triglav The Rock Ljubljana 2019 s tretjo Janjino zmago

Središče Ljubljane je bilo 25. maja v znamenju spektakla v balvanskem plezanju, že tretje izvedbe Triglav The Rock. Pred glasnim in številčnim domačim občinstvom je tretje leto zapored slavila balvanska kraljica Janja Garnbret. V moški konkurenci je bil najboljši Rus Aleksej Rubcov, med najboljšima trojicama je bilo skupno kar pet Slovencev.
Slovenski Triglav The Rock 2019 s tretjo Janjino zmago (foto Manca Čujež)
Prva letošnja zvezdnica karavane je 20-letna Janja Garnbret, slovenska športnica leta in serijska svetovna prvakinja, ki je v svetovnem pokalu s petimi zaporednimi zmagami, kar je podvig sam po sebi, prvič v svoji karieri, še pred predzadnjo tekmo v Münchnu, osvojila naslov skupne zmagovalke seštevka svetovnega pokala v balvanskem plezanju. Garnbretova, ki je bila kot posebna povabljenka prosta kvalifikacij, je v polfinalu upravičila sloves prve favoritinje in je v finale vstopila v vlogi branilke lanske zmage. Vendar pa je nepričakovana že na prvem balvanu naletela na nerešljiv problem. Prvič v tej sezoni na balvanih tako ni osvojila vrha finalne smeri, čeprav je bila zelo blizu, vrha se je dotaknila, a ga ni zadržala. Tudi na tretjem finalnem balvanskem problemu se je zadržala več časa, kot smo bili vajeni. Proti koncu je vendarle iztisnila, kar je lahko, ter osvojila vrh. Na zadnjem balvanu pa je potrdila, da je letos najboljša na svetu.

V povsem slovenskem finalu - vseh šest tekmovalk je bilo predstavnic domače vrste - je drugo mesto osvojila Vita Lukan, ki je le za en poskus zaostala za Garnbretovo, tretja pa Katja Kadić, vztrajna kljub poškodbi rame. Četrto mesto si je priplezala Julija Kruder, peto Urša Repušič in šesto Mina Markovič.

Pri moških je bil najuspešnejši Rus Aleksej Rubcov, ki si je na finalnem balvanu poškodoval mišico na levi roki. Tako kot lani se je drugega mesta veselil Jernej Kruder, tretji je bil Anže Peharc, tretji slovenski finalist Gregor Vezonik pa je bil peti. Četrto mesto si je priplezal Avstrijec Alfons Dornauer in šesto Ukrajinec Serhij Topiško.

Med finalisti balvanskega tekmovanja Triglav The Rock Ljubljana je bilo 9 članov slovenske reprezentance v športnem plezanju, na stopničkah 5, z zmagovalko Janjo Garnbret na čelu. (foto Manca Čujež)

Postavljavci balvanskih problemov so res odlično opravili svoje delo in poskrbeli za tako atraktivno in napeto tekmo, kot je letos v svetovnem pokalu še nismo videli. Ljubljanski spektakel na balvanih, ki iz leta v leto pritegne več ljudi in popestri dogajanje v prestolnici, je potekal po pravilih Mednarodne zveze za športno plezanje IFSC. Tekmovanje sicer ne šteje za točkovanje svetovnega pokala, niti za točke državnega prvenstva, je pa vsekakor odlična promocija športa, športnega plezanja, ki bo prihodnje leto v Tokiu doživelo olimpijsko premiero.

Sezona na balvanih se počasi že izteka. Drugi konec tedna v juniju bo ameriški Vail gostil še zadnje dejanje sezone svetovnega pokala na balvanih. V ZDA bodo odpotovali trije slovenski predstavniki. Gregor Vezonik, Jernej Kruder in Janja Garnbret, ki bo skušala sezono v balvanskem plezanju zaokrožiti na najlepši možni način.

Tekmovalka iz Šmartna pri Slovenj Gradcu bo v Vailu lovila prav poseben mejnik. V zgodovini balvanskega plezanja, ta je na sporedu svetovnega pokala od sezone 1999, se še ni zgodilo, da bi katera od tekmovalk ali tekmovalcev v istem koledarskem letu osvojila oziroma osvojil prav vse tekme na balvanih.