4 tekme, 4 zmage - Garnbretova v balvanih ostaja nepremagljiva

Janja Garnbret po kitajski turneji ostaja to sezono nepremagana v balvanskem plezanju. S četrto zaporedno zmago na štirih tekmah svetovnega pokala v balvanskem plezanju je potrdila tudi že naslov najboljše balvanske plezalke letošnje sezone.
Janja Garnbret je v tej sezoni dobila vse tekme svetovnega pokala v balvanih. Foto: EPA
Janja Garnbret je kot edina tekmovalka osvojila 13 vrhov. Že v soboto je bila najboljša v kvalifikacijah in v polfinalu, v finalnem nastopu pa je zlato osvojila z vrhovi vseh štirih balvanov, kar ni uspelo nobeni drugi finalistki.

Le za vrh prvega finalnega balvana je potrebovala dva poskusa, vse ostale pa je preplezala v prvo - zadnjega z izjemno predstavo po le 30 sekundah. Japonski dvoboj za drugo mesto je dobila Akijo Noguči, Ai Mori je pristala na tretjem mestu, Mino Nonaka na četrtem, Avstrijka Jessica Pilz je bila peta, Francozinja Julia Chanourdie pa šesta. Ostali Slovenci tokrat niso bili konkurenčni najboljšim ter so obstali v polfinalu. Katja Kadić in Lučka Rakovec sta tekmovanje končali na 13. in 15. mestu, Gregor Vezonik, Jernej Kruder in Anže Peharc so slovenske nastope zaokrožili na 15., 16. in 20. mestu.

 >>> Uradni rezultati - ženske
Uradni rezultati - moški <<<

»Vedno je čudovito zmagati v svetovnem pokalu, tega se nikoli ne bom naveličala. Sem super srečna, da sem se lahko v finalu zbrala in še enkrat zmagala. Bala sem se le, da se bo ponovil lanski oktober, ko zaradi dežja finala, takrat v težavnosti, niso uspeli izpeljati, ampak se to ni zgodilo in tako sem res zadovoljna z razpletom,« je povedala Garnbretova.

Janjin finalni nastop si lahko ogledate s klikom na zgornjo sliko.

Janja s 400 točkami pri balvanih kraljuje v skupni razvrstitvi te discipline, s čimer naskakuje svojevrsten rekord, ko lahko v istem letu kot prva v zgodovini športnega plezanja osvoji seštevka sezon v balvanskem in težavnostnem plezanju.. Pred drugo uvrščeno Nogučijevo ima prednosti težko ulovljivih 160 točk. Do konca balvanskih tekem sta namreč le še dve preizkušnji - 18. in 19. maja v Münchnu ter 7. in 8. junija v Vailu. Svetovni pokal v težavnosti se bo začel julija, v hitrosti pa se plezalke in plezalci merijo že zdaj - tudi s slovensko udeležbo.

Povzeto po MMC RTV Slovenija