Garnbretova zlata, Peharc z bronom do uspeha kariere

Najuspešnejša slovenska športna plezalka Janja Garnbret je tudi na tretji tekmi sezone na balvanih na Kitajskem stopila na najvišjo stopničko zmagovalnega odra. Dvajsetletnica je po Meiringenu in Moskvi zmagala tudi v Chongqingu. Uspeh Garnbretove je pred tem s tretjim mestom, premiernimi stopničkami v svetovnem pokalu, dopolnil Anže Peharc.
Janja Garnbret na letošnjih balvanskih tekmovanjih ostaja sto odstotna. Foto: Anže Malovrh
Garnbretova je vodila že po kvalifikacijah in polfinalu, tretjo zmago sezone pa je potrdila s prepričljivim finalnim nastopom, v katerem je rešila vse štiri balvanske probleme v najmanjšem številu poskusov.

Janja Garnbret, ki deluje tako, kot da jo v letošnji sezoni prav nič ne more ustaviti, je edina na prvi postaji kitajske turneje preplezala vseh 13 smeri od prvega do zadnjega oprimka, pet v sobotnih kvalifikacijah in po štiri najprej v današnjem polfinalu in nato še finalu.

Druga je bila Japonka Akiyo Noguchi, ki je edina lahko vsaj približno sledila tempu slovenske tekmovalke, tretje mesto pa je pripadlo Avstrijki Jessici Pilz, ki je boj za drugo mesto z Noguchijevo izgubila na tretjem balvanu, na katerem ni prišla do vrha. Garnbretova je s tremi zmagami na pragu premiernega naslova skupne zmagovalke svetovnega pokala v balvanskem plezanju.

Peharc v polfinalu najboljši, v finalu odličen tretji
Med moškimi je na tretji tekmi sezone na balvanih zmagal Francoz Manuel Cornu, drugo mesto je pripadlo Japoncu Tomoi Narasakiju, tretji je bil Anže PeharcKatja Kadić, ki se je odlično odrezala v kvalifikacijah in polfinalu, v katerem se je uvrstila tik za vodilno Garnbretovo, je v svojem prvem finalnem nastopu letos, brez preplezane smeri do vrha, s štirimi conami vpisala šesto mesto.


Anže Peharc s tretjim mestom do najboljše uvrstitve v članski konkurenbci. Foto: Anže Malovrh

Oba, tako kot Peharc, nista rešila vseh balvanskih problemov in sta ostala pri treh vrhovih in coni, o zmagi ter nosilcu drugega oziroma tretjega mesta je odločalo število poskusov, potrebnih za osvojitev posameznih smeri.

Peharc je v nedeljskem polfinalu precej izboljšal svoje izhodišče iz sobotnih kvalifikacij, ko je bil deveti. V polfinalu je vpisal najboljši dosežek ter prvič v finalu branil mesto vodilnega. Tega v finalu sicer ni ubranil, a je prvič na tekmah svetovnega pokala stopil na oder za zmagovalce. Enaindvajsetletni Tržičan, že bronasti z evropskega prvenstva v Münchnu pred dvema letoma, je drugič letos nastopil v finalu, potem ko se je med najboljših šest uvrstil že v Moskvi, kjer je s četrtim mestom segal najvišje v svetovnem pokalu, do tekme na Kitajskem, kjer je izid kariere še izboljšal.

Gregor Vezonik je v polfinalu zasedel osmo mesto in je za malenkost zgrešil šesterico najboljših. Lučka Rakovec je tekmovanje končala na 12. mestu, Vita Lukan pa je slovenske nastope med ženskami zaokrožila na 15. mestu. Mia Krampl je v kvalifikacijah osvojila 23. mesto. Najboljši slovenski plezalec na balvanih Jernej Kruder, ki je zmagal na zadnji tekmi svetovnega pokala v Moskvi, je bil v kvalifikacijah neuspešen in je pristal daleč pod željami na 34. mestu.


V kvalifikacijah in polfinalu druga, na koncu pa šesta - Katja Kadić. Foto: Anže Malovrh

Naslednja postojanka Wujiang in nova priložnost
Športno-plezalna karavana ostaja na Kitajskem. Naslednja postaja svetovnega pokala bo od petka do nedelje Wujiang. Pred julijskim začetkom težavnostne sezone bosta nato na sporedu le še dve balvanski tekmi v svetovnem pokalu maja v Münchnu in junija v Vailu.

Vir: Siol.net