Garnbretova in Peharc zmagovalca Studio Bloc Mastersa 2019, Kramplova druga

Na balvanskem tekmovanju Studio Bloc Masters 2019 sta za ogrevanje pred svetovnim pokalom, ki se začne 5. aprila, Janja Garnbret in Anže Peharc 24. marca v nemškem Pfungstadtu stopila na najvišjo stopničko, Mia Krampl je bila druga. V finalu mastersa v Nemčiji je nastopilo kar šest in v polfinalu trinajst slovenskih reprezentantov.
Janja Garnbret na prvi in Mia Krampl na drugi stopnički Studio Bloc Mastersa 2019 (foto Tobias Goldzahn/Tomahawk Media)
Na tradicionalnem balvanskem tekmovanju Studio Bloc Masters, znanem kot "svetovnem pokalu za vsakogar", se je v Nemčiji 23. in 24. marca pomerilo 475 športnih plezalk in plezalcev, med njimi številčna zasedba slovenske reprezentance v športnem plezanju, ki je tako prvič v sezoni dobila priložnost pomeriti moči s svetovno konkurenco.

Janja Garnbret na prvi in Mia Krampl na drugi stopnički Studio Bloc Mastersa 2019 (foto Tobias Goldzahn/Tomahawk Media)

V polfinale najboljših 20 se je uvrstilo kar 13 slovenskih predstavnikov, v finale najboljše šesterice jih je napredovalo šest, polovica finalistov je stopila na stopničke. Potem ko je bila na tem mastersu Janja Garnbret lani in predlani druga, je letos prepričljivo ugnala vso konkurenco, saj je edina dosegla vse štiri vrhove tako v finalu kot v polfinalu. Z dvema finalnima vrhovoma in tremi conami se je drugega mesta veselila Mia Krampl, tretja pa je bila Avstrijka Jessica Pilz. Tik pod stopničkami je bila četrtouvrščena Katja Kadić, Lučka Rakovec pa je bila peta.

Slovenija je slavila tudi v moški konkurenci, kjer je na Studio Bloc Mastersu na oder za zmagovalce prvič stopil Anže Peharc, ki se je kot edini s tremi vrhovi v finalu zavihtel prav na vrh. Drugi je bil Ukrajinec Sergii Topishko, tretji pa Rus Vadim Timonov. Drugi slovenski finalist Jernej Kruder je bil peti, potem ko je leta 2017 na tem tekmovanju zmagal, leto prej je bil drugi, lani pa tretji.

Anže Peharc je na balvanskem mastersu ugnal vso moško konkurenco (foto Tobias Goldzahn/Tomahawk Media)

Med najboljšo deseterico so bili še Vita Lukan na 7., Tjaša Kalan na 9. ter Urška Repušič in Gregor Vezonik na 10. mestu, v polfinalu pa so slovenske barve zastopali tudi Zan Sudar na 12., Domen Škofic na 14. in Julija Kruder na 18. mestu. Na mastersu so nastopili tudi Milan Preskar, ki je bil 23., ter Luka Potočar in Matic Kotar, ki sta si delila 30. mesto.

Posnetek finala in polfinala si lahko ogledate na spletni strani Studio Bloc Mastersa >>>, v spodnjem videu pa posnetek Janjinega plezanja enega od finalnih balvanov, ki je bil pretrd oreh za vse ostale finalistke.Svetovni pokal v balvanih se začne že čez slaba dva tedna, in sicer s tekmo v Meiringenu v Švici 5. in 6. aprila.

Manca Čujež