Sklad slovenskih plezališč in Projekt OSP v letu 2018

Sklad slovenskih plezališč je v letu 2018 začel z aktivnim delom in uresničevanjem svojega poslanstva. V 2017 je prek Projekta OSP začel zbiranje sredstev in organizacijsko pripravo, v lanskem letu pa so opremljevalci prijeli vrtalke in prvič pod okriljem Sklada in Projekta OSP opremljali dotrajane smeri.
Sklad slovenskih plezališč in Projekt OSP v letu 2018
Ponosni smo na opravljeno delo in veseli širokega odziva plezalne populacije na naše sporočilo. Veseli smo tudi široke medijske podpore našega projekta, ki se je v lanskem letu znašel na straneh osrednjih medijev, Planinski vestnik pa nam je namenil večji del celotne številke. Vse to pomaga širiti glas o Projektu OSP in potrebah plezališč.


Zbrana sredstva za Projekt OSP

Sredstva za opremljanje plezališč so prišla od Fundacije za šport (15.057 €) in donacij posameznikov, klubov in podjetij (8.933,20 €). Sredstva FŠO so se porabila za nakup svedrovcev, vršnih vponk, enega vrtalnika, potrošne robe (ščetke, SIKA ipd.) in permanentnih kompletov. Za plačilo dela je bilo izplačanih 3191,6 €, nekaj malega je bilo še materialnih stroškov delovanja Sklada. Ostala sredstva bodo prenešena v 2019.

Poleg posameznikov smo za prispevke nagovorili tudi društva in podjetja. Tako imamo sedaj akciji Tečajniških 5 in Zaveznik plezališč. Prva je namenjena plezalnim društvom, druga podjetjem, ki bi rada prispevala za varnejša plezališča.

Po planu smo opremljali v Črnem Kalu, Mišji peči, Bohinjski beli, Kotečniku. Organizirali smo večjo bolting akcijo v Črnem Kalu, ki je potekala v dveh delih in v okviru katere smo se lotili sistematičnega urejanja smeri, od menjave vršnih vponk, menjave prašičjih repkov, dovrtavanja in menjave starih svedrovcev. V Kotečniku je bil preopremljen celoten sektor Oboki. Vrtali smo še v Iškem Vintgarju, Čiginju, Pod Škalo, Pri Pavru, v Burjakovih pečeh, Matvozu, na Čreti, v Kamnitem gradu in Snoviku. Skupno smo v okviru Projekta OSP v letu 2018 zavrtali 746 svedrovcev in 78 sidrišč.

Poleg menjave svedrovcev in sidrišč smo v 2018 začeli akcijo menjave dotrajanih fiksnih kompletov. Kupili smo 151 permanentnih kompletov znamke Fixe, nekaj začasnih kompletov pa je bilo narejenih iz statične vrvi, maillona in jeklene vponke. 93 Fixe kompletov je bilo nameščenih v Mišji Peči, Ospu, Retovju, Bohinjski beli, Snoviku, Kupljeniku in Kotečniku. Začasni kompleti so bili nameščeni v Kotečniku in Mišji Peči. Akcija je naletela na zelo pozitiven odziv plezalcev.

Narejenega je bilo veliko dela in za nami je uspešno leto. Vsekakor pa bi lahko z večjo odzivnostjo opremljevalcev lahko naredili še več. Upamo, da bo z opravljenimi prvimi izplačili v novem letu odzivnost porasla. Predvsem si želimo več angažmaja opremljevalcev v plezališčih, ki so v planu opremljanja Sklada plezališč za leto 2019.


Ti je všeč, kar smo v 2018 naredili za urejanje naših plezališč? Pomagaj nam nadaljevati naše poslanstvo in po svojih močeh prispevaj za varnejša plezališča! Doniraš lahko na različne načine. S poslanim SMS-om PROJEKTOSP5 na 1919 (donacija 5 €), z nakazilom preko UPN obrazca ali Paypal računa.

Hvala vsem, ki ste v lanskem letu prispevali in pripomogli k Projektu OSP. Trudimo se postati nepogrešljivi del plezalske skupnosti in to nam lahko uspe le s skupnimi močmi. Zato bomo veseli podpore plezalcev, društev in podjetij tudi v 2019!

Ekipa Sklada slovenskih plezališč in Projekta OSP