Skupščina Mednarodne zveze za športno plezanje 2019 v Tokiu

14. redna letna skupščina Mednarodne zveze za športno plezanje (IFSC) je bila med 14. in 16. marcem 2019 v Tokiu na Japonskem, udeležil se je je tudi Jure Golob, član izvršnega odbora Komisije za športno plezanje PZS. Na dnevnem redu so bile najnovejše informacije o olimpijskih igrah Tokio 2020, enakost spolov, razvoj paraplezanja in druge teme.
Športno plezanje v pričakovanju olimpijskih iger Tokio 2020 (foto Luka Fonda)
"Leto 2019 je mejnik za športno plezanje in družino IFSC. Podpisali smo zgodovinsko pogodbo s sponzorjema Dentsu in Synco, kar nam odpira nove možnosti za naš šport. Športno plezanje je bilo predlagano za olimpijske igre Pariz 2024, prihodnji mesec pa se začne postopek kvalifikacij za naše prve olimpijske igre v Tokiu. Prihodnost je tu," je generalno skupščino Mednarodne zveze za športno plezanje odprl predsednik IFSC Marco Scolaris.

Pred skupščino so potekale delavnice in srečanja nacionalnih zvez, vključno s seminarjem, ki je podrobno predstavil postopek kvalifikacij za OI Tokio 2020 in smernice za športnike. Organizacijski odbor olimpijskih in paraolimpijskih iger Tokio 2020 je potrdil testni olimpijski dogodek za športno plezanje, ki bo od 6. do 8. marca 2020 v športnem parku Aomi v prestolnici Japonske.

Sprejet je bil predlog za vključitev predstavnice športnikov v izvršilni odbor IFSC, ki bo skupaj z drugimi člani komisije športnikov izvoljena na prihajajočem svetovnem prvenstvu v Hachioiju avgusta. Prav tako je bila predstavljena pobuda za vključevanje več žensk v postavljanje smeri in organizacijo dogodkov IFSC. Potrjen je bil tudi razvojni načrt paraplezanja, ki vključuje dodelitev dodatnih sredstev paraplezanju v tej sezoni, ustanovitev Odbora za paraplezanje in imenovanje koordinatorja za paraplezanje.

Moskva je bila potrjena kot gostiteljica svetovnega prvenstva IFSC leta 2021. Planinska in plezalna zveza Fidžija je bila sprejeta med kontinentalne članice IFSC, ki ima zdaj skupno 91 članov. Naslednji skupščini IFSC bosta 13. in 14. marca 2020 v Limassolu na Cipru ter leta 2021 v Parizu v Franciji.

Vir: IFSC

-----------------------------------------------------------------------
Mednarodna zveza za športno plezanje IFSC (International Federation of Sport Climbing) je mednarodna nevladna športna organizacija, katere namen je razvoj, usmerjanje, reguliranje in promocija tekmovanj v športnem plezanju na mednarodni ravni in je priznana tudi s strani Mednarodnega olimpijskega komiteja IOC. Leta 2019 ima IFSC 58 polnopravnih članic, 16 pridruženih članic, 15 kontinentalnih članic in 2 članici s posebnim statusom (developing continental members). IFSC je leta 2008 ustanovilo 57 ustanovnih članic, med katerimi je bila tudi Planinska zveza Slovenije. Pred tem se je tekmovalno športno plezanje izvajalo pod okriljem Mednarodnega združenja planinskih organizacij UIAA.