Gregor Selak in Klemen Bečan nočna gosta na 1. programu Radia Slovenija

Športna plezalca Gregor Selak in Klemen Bečan, katerih filmski zgodbi bomo spoznali na prihajajočem Festivalu gorniškega filma, bosta v noči na petek, 15. februarja, gosta nočnega pogovora na 1. programu Radia Slovenija. Vabljeni k poslušanju malce čez polnoč!
Gregor Selak in Klemen Bečan (foto arhiv FGF)
"Le malokdo se lahko pohvali, da so o njem posneli film. In taka sta naša tokratna nočna gosta Klemen Bečan in Gregor Selak. Oba športna plezalca, a s povsem različnima zgodbama, ki ju bo gledalcem na velikem platnu predstavil tudi prihajajoči 13. Festival gorniškega filma. Pred tem pa ju boste spoznali poslušalci. O življenju pred kamero, razkrivanju intimnih trenutkov in ustvarjanju zgodbe, ki bo s svojo pripovedjo pritegnila gledalce, bomo z nočnima gostoma govorili po polnoči," nočni pogovor napoveduje voditelj Aleš Ogrin.

Prisluhnite oddaji Nočni obisk na 1. programu Radia Slovenija, v noči na petek, s 14. na 15. februar, 5 minut čez polnoč.

Zgodbi obeh športnih plezalcev, ki sta pomembno zaznamovala slovensko športno plezanje, lahko ujamete tudi na 13. Festivalu gorniškega filma.

GreGor - film o Gregorju Selaku (Cankarjev dom, 20. 2. ob 18.00)
Dokumentarni film GreGor oriše življenjsko pot Gregorja Selaka, vrhunskega športnega plezalca, ki mu je zgodaj v karieri zmanjkalo motivacije, a se je po srečanju z neizogibno usodo - multiplo sklerozo - uspel vrniti na zmagovalno stopničko (življenja), kot paraplezalec pa se je vrnil tudi v tekmovalno športno plezanje. Film bo predvajan v sklopu s filmom Era Adama Ondre o češkem plezalcu, ki premika meje človeških zmogljivosti.

Klemen Bečan: Plezalni popotnik (Cankarjev dom, 23. 2. ob 18.00)
Plezanje je bilo Klemnova ljubezen na prvi pogled in še danes diha s plezanjem in živi zanj. Pri 15 letih je postal svetovni mladinski prvak, leta 2008 pa stopil na najvišjo stopničko na tekmi svetovnega pokala v Kranju. Bolj kot na tekmah je vedno užival v naravnih stenah in plezalnih potovanjih po vsem svetu. Privlačijo ga vse vrste plezanja, iskanje novih ali že pozabljenih plezališč ter opremljanje novih smeri. Kot prvi Slovenec je na pogled premagal smer z oceno 8c, z rdečo piko pa je priplezal do 9a+. V Drašnicah v Dalmaciji je opremil in kot prvi preplezal najtežjo večraztežajno smer v tem delu Evrope, 220 metrov dolgo smer Roctrip z oceno 8c+. Trenutno veliko časa in energije posveča učenju nadebudnih plezalcev in jim pomaga pri napredovanju na plezalnih izletih po vsej Evropi. 18. februarja bo v Ljubljani in 21. februarja v Celju predvajan tudi kratki film Utrinki iz Drašnic o Klemnovem razvoju plezanja v tem plezališču.