Klemen Bečan: Plezalni popotnik

Klemen Bečan, pred Domnom Škoficem, Jernejem Kruderjem in Gregorjem Vezonikom najuspešnejši slovenski športni plezalec, bo svojo plezalno pot in popotništvo predstavil na 13. Festivalu gorniškega filma. V soboto, 23. februarja, ob 18. uri bo v Cankarjevem domu v Ljubljani njegovo predavanje, na festivalu bo na ogled tudi kratki film Utrinki iz Drašnic o Klemnovem razvoju plezanja v tem plezališču, in sicer 18. februarja v Ljubljani in 21. februarja v Celju.
Klemen Bečan (foto osebni arhiv)
Plezanje je bilo Klemnova ljubezen na prvi pogled in še danes diha s plezanjem in živi zanj. Pri 15 letih je postal svetovni mladinski prvak, leta 2008 pa stopil na najvišjo stopničko na tekmi svetovnega pokala v Kranju. Bolj kot na tekmah je vedno užival v naravnih stenah in plezalnih potovanjih po vsem svetu. Privlačijo ga vse vrste plezanja, iskanje novih ali že pozabljenih plezališč ter opremljanje novih smeri. Kot prvi Slovenec je na pogled premagal smer z oceno 8c, z rdečo piko pa je priplezal do 9a+. V Drašnicah v Dalmaciji je opremil in kot prvi preplezal najtežjo večraztežajno smer v tem delu Evrope, 220 metrov dolgo smer Roctrip z oceno 8c+. Trenutno veliko časa in energije posveča učenju nadebudnih plezalcev in jim pomaga pri napredovanju na plezalnih izletih po vsej Evropi.

V soboto, 23. februarja, ob 18. uri vabljeni na predavanje Klemna Bečana Plezalni popotnik na 13. Festivalu gorniškega filma v Cankarjevem domu (Kosovelova dvorana) v Ljubljani. Nakup vstopnic (cena 6 EUR) je mogoč na blagajni Cankarjevega doma oz. prek spletne strani.

Klemen Bečan, nekdanji član slovenske reprezentance v športnem plezanju, je leta 2008 zmagal na tekmi svetovnega pokala v težavnosti v Kranju, sicer pa ob uspešnih Slovenkah na mednarodni ravni oral ledino v moški konkurenci. Štafeto so od njega prevzeli Domen Škofič, najboljši v težavnostnem plezanju, ter Jernej Kruder in Gregor Vezonik, specialista v balvanih. (foto Giulio Malfer)

Na festivalu bo predvajan tudi kratki film Anje Bečan Utrinki iz Drašnic, zgodba o Klemnovem razvoju plezanja v Drašnicah in o novi najtežji večraztežajni smeri na Hrvaškem z imenom Roctrip (8c+). Kar 250 metrov visok previs, obdarjen z neverjetnimi kapniki in navpično sivo steno, je tik ob Jadranskem morju nad lepo vasico Drašnice v Dalmaciji. V ljubljanskem Cankarjevem domu je na sporedu v ponedeljek, 18. februarja, ob 18. uri, v Mestnem kinu Metropol v Celju pa v četrtek, 21. februarja, ob 20. uri.