Ocena tekmovalne sezone 2018 slovenskih športnih plezalcev

Pred natanko letom dni smo na tem mestu prebrali naslednjo poved: "Ko smo po nekaj zadnjih sezonah že verjeli, da boljših rezultatov skoraj ni mogoče doseči, so naši športni plezalci v lanskem letu postavili nove mejnike tako visoko, da jih bo zares zelo težko ponoviti." Letošnji uvod ponovno ne more biti drugačen.
Slovenska reprezentanca v športnem plezanju (foto Luka Fonda)
Če so pretekle sezone skoraj brez izjeme navrgle kopico presežkov v disciplini težavnost, je zlasti moški del reprezentance z balvanskimi uspehi lani tehtnico med disciplinama izenačil. Jernej Kruder ni presenetil s kopico vrhunskih rezultatov in končno skupno zmago v svetovnem pokalu, le zvezal je niz vrhunskih rezultatov, ki jih je v presledkih dosegal že zadnjih devet let. Presenečenje sezone je Gregor Vezonik, v katerega smo po prvi tekmi v Švici že rahlo podvomili, a smo dobili zagotovilo, da naj še malo počakamo. Res ni bilo treba dolgo čakati na njegov preboj med najboljše. Navdihujejo Gregorjeva sproščenost pred nastopom v balvanu in hip zatem eksplozivnost, hitrost in natančnost ter inteligentno reševanje problemov. Bo že držalo, da sta za velike stvari včasih potrebna vztrajnost in čas. Uspešno moško sezono je na najlepši način sklenil Domen Škofic z zmago na zadnji tekmi svetovnega pokala v težavnosti in s tem ekipni uspeh po dolgih letih približal ženskemu delu reprezentance.

Jernej Kruder skupni zmagovalec svetovnega pokala 2018 v balvanih (foto Luka Fonda)

Razveseljuje širok kakovostni vrh v ženski težavnosti, saj smo imeli na vsaki tekmi svetovnega pokala vsaj tri kandidatke za finale, kar našo žensko ekipo uvršča v sam svetovni vrh.

Ne samo Slovenija, ves športni svet priznava Janjo Garnbret za nesporno kraljico plezanja. Njenih uspehov ni treba naštevati, na pamet jih poznamo iz vseh vrst medijev in razglasitev športnikov in osebnosti leta. Pričakovano je postala slovenska športnica leta in s tem izenačila največji športni uspeh Planinske zveze Slovenije izpred 30 let, ko je enako priznanje prejel alpinist Tomo Česen. Veliko priznanje za Janjo je tudi uvrstitev med deset slovenskih osebnosti leta časnika Delo, kar pomeni še veliko več kot le tekmovalni rezultati športnika.

Janja Garnbret, trikratna svetovna prvakinja in slovenska športnica leta 2018, tudi kandidatka za športnico leta svetovnih iger (foto Manca Čujež)

Ob naštevanju uspehov športnikov se moramo zahvaliti strokovnemu štabu z Gorazdom Hrenom na čelu in pomočnikoma Luki Fonda in Urhu Čehovinu, ki se razdajajo za uspehe svojih varovancev in so večino svojega časa podredili celoletnemu tekmovalnemu ciklu.

Če sodimo po lanskih rezultatih mladinske reprezentance, imamo svetlo prihodnost ženskega plezanja. Na svetovnem in evropskem prvenstvu so dekleta osvojila kar deset medalj, od tega tri zlate, dve medalji so dodali še fantje. Na najpomembnejšem mladinskem tekmovanju sezone, mladinskih olimpijskih igrah v Buenos Airesu, je naša najuspešnejša mladinka Vita Lukan za Slovenijo osvojila srebrno medaljo in s tem prvo olimpijsko medaljo v plezanju, kar nedvomno predstavlja zgodovinski športni mejnik.


Tanja Glušič, Gregor Selak in Jurij Ravnik (foto Jurij Ravnik)

Slovenska paraplezalna reprezentanca pod vodstvom Jurija Ravnika je tudi v pretekli sezoni enakovredno nastopala v svetovni konkurenci paraplezalcev. Tanja Glušič in Gregor Selak sta v Innsbrucku na svetovnem prvenstvu v paraplezanju osvojila bronasti medalji. Tanja Glušič je s tem rezultatom postala športnica invalidka Slovenije leta 2018, vsi trije s selektorjem Ravnikom pa so ponovno prejeli priznanje Zavoda za šport invalidov Slovenije - Paraolimpijskega komiteja (ZŠIS-POK) za tekmovalne dosežke.

Razvoj tekmovalnega plezanja je v zadnjih letih močno napredoval pod vplivom priprav na prve olimpijske igre v Tokiu. Format kombinacijskega tekmovanja OI narekuje vsestranost plezalcev v vseh treh osnovnih disciplinah. Slovenci so lani začeli z načrtnim treningom hitrosti, v napredku katere imajo še veliko rezervo. V svetovnem pokalu so vidni veliki premiki tako v širini kot v kakovosti, konkurenca je zato vsako leto močnejša in pestrejša. Slovenska reprezentanca v športnem plezanju je v tej igri zadnja leta imela eno glavnih vlog. Zaželimo ji, da bo tudi v letošnji sezoni krojila svetovni vrh, pri tem pa bodo plezalci uživali v vzpenjanju proti vrhovom.

Slovenska mladinska reprezentanca v športnem plezanju na MOI Buenos Aires 2018 - selektor Anže Štremfelj in tekmovalki Lučka Rakovec in Vita Lukan. (foto OKS)

 

Aleš Pirc,
načelnik Komisije za športno plezanje PZS