Janja Garnbret med kandidati za športnico leta svetovnih iger

Med kandidati za športnika leta po izboru svetovnih iger je tudi Janja Garnbret, edina predstavnica športnega plezanja in Slovenije v tem uglednem mednarodnem izboru. Oddajte glas za najboljšo športno plezalko na svetu!
Janja Garnbret na SP Innsbruck 2018 (foto Luka Fonda)
Mednarodno združenje, ki organizira svetovne igre, je slovensko športno plezalko Janjo Garnbret, ki se je v zgodovino vpisala kot prva svetovna prvakinja v olimpijski kombinaciji, v začetku oktobra izbralo za športnico meseca septembra 2018, zdaj pa je tudi kandidatka za športnico leta.

Zanjo lahko glasujete na tej povezavi >>>. Glas lahko oddate enkrat na dan, Janjo in športno plezanje (sport climbing) pa najdete na začetku šeste vrstice, saj so športne panoge navedene po abecednem vrstnem redu. Do 15. januarja mora biti med 10 vodilnimi športniki, da se uvrsti v drugi krog glasovanja, zato ne odlašajte z glasovanjem.Garnbretova je decembra postala slovenska športnica leta 2018 in športnica leta po izboru Bloudkovih nagrajencev ter je tudi kandidatka za Delovo osebnost leta. Komaj 19-letna Janja Garnbret je prva in edina na svetu, ki se lahko pohvali s tremi naslovi svetovne prvakinje v treh različnih disciplinah. Na letošnjem svetovnem prvenstvu v Innsbrucku se je z balvansko zmago najprej zapisala v zgodovino kot prva plezalka z zlatima kolajnama v težavnostnem (ta naslov je osvojila leta 2016 v Parizu) in balvanskem plezanju (Innsbuck 2018), nato pa kot prva zmagovalka nove discipline, olimpijske kombinacije, kot najmlajša tekmovalka v zgodovini postala še prva športna plezalka s trojčkom zlatih kolajn v treh disciplinah. Poleg tega je na svetovnem prvenstvu osvojila tudi drugo mesto v težavnostnem plezanju ter v letošnji sezoni prav na vsaki tekmi svetovnega pokala stopila na prvo ali drugo stopničko – skupno je v svetovnem pokalu osvojila šest zmag, dve od teh v balvanskem plezanju, štirikrat je bila druga. Že tretje leto zapored je postala skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji ter kljub zaradi mature okrnjeni balvanski sezoni četrta v skupnem seštevku SP v balvanih.Svetovne igre so primerljive s svetovnimi prvenstvi in so vsaka štiri leta organizirane pod okriljem International World Games Association (IWGA) po izvedenih poletnih olimpijskih igrah. Njihov glavni cilj je popularizirati športe in nekateri med njimi kasneje postanejo tudi del olimpijskih iger, kot bo športno plezanje doživelo olimpijsko premiero leta 2020 v Tokiu na Japonskem.

-------------------------
Povezane novice: