Janja Garnbret športnica leta 2018

Na 51. prireditvi je Društvo športnih novinarjev Slovenije 19. decembra v Cankarjevem domu za najboljša športnika leta 2018 razglasilo športno plezalko Janjo Garnbret in košarkarja Luko Dončića, za najboljšo ekipo pa jadralno posadko Tina Mrak in Veronika Macarol.
Janja Garnbret športnica leta 2018 (foto BoBO, vir MMC RTV Slovenija)
V ženski konkurenci je slavila Janja Garnbret (276 glasov) in tako prvič v zgodovini podeljevanja te nagrade poskrbela za zmagoslavje športnega plezanja. Prehitela je judoistko Tino Trstenjak (217) na drugem in teniško igralko Kajo Juvan (40) na tretjem mestu. Za športnika leta 2018 so novinarji izbrali mladega košarkarja Luko Dončića (260), drugi je bil Primož Roglič (163) in tretji Jakov Fak (116). Najboljša ekipa leta je po izboru DŠNS jadralna posadka v razredu 470 Tina Mrak in Veronika Macarol. Najbolj obetavna mlada športna osebnost leta je kolesar Tadej Pogačar.

Janja Garnbret kot prva športna plezalka športnica leta v Sloveniji (foto Miro Majcen, vir 24ur.com)

Komaj 19-letna športna plezalka Janja Garnbret je prva in edina na svetu, ki se lahko pohvali s tremi naslovi svetovne prvakinje v treh različnih disciplinah. Na letošnjem svetovnem prvenstvu v Innsbrucku se je z balvansko zmago najprej zapisala v zgodovino kot prva plezalka z zlatima kolajnama v težavnostnem (ta naslov je osvojila leta 2016 v Parizu) in balvanskem plezanju (Innsbuck 2018), nato pa kot prva zmagovalka nove discipline, olimpijske kombinacije, kot najmlajša tekmovalka v zgodovini postala še prva športna plezalka s trojčkom zlatih kolajn v treh disciplinah. Poleg tega je na svetovnem prvenstvu osvojila tudi drugo mesto v težavnostnem plezanju ter v letošnji sezoni prav na vsaki tekmi svetovnega pokala stopila na prvo ali drugo stopničko – skupno je v svetovnem pokalu osvojila šest zmag, dve od teh v balvanskem plezanju, štirikrat je bila druga. Že tretje leto zapored je postala skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji ter kljub zaradi mature okrnjeni balvanski sezoni četrta v skupnem seštevku SP v balvanih.

"Seveda že gledam proti Tokiu, ampak sezona 2019 je zelo pomembna za kvalifikacije na OI, spet pa bo na sporedu SP. Tako so priprave že v polnem teku in se veselim naslednjih izzivov," je dejala Garnbretova, ki je za uspehe na svetovnem prvenstvu prejela tudi veliko statuo Olimpijskega komiteja Slovenije, njen trener Gorazd Hren pa zlato plaketo.

Garnbretova je vse od vstopa v člansko konkurenco pod budnim očesom slovenskih športnih novinarjev, ki so jo leta 2017 izbrali za drugo na izboru športnice leta ter leta 2016 za tretjo in za najobetavnejšo mlado športnico. Že njene predhodnice so tako vidno zaznamovale športna prizorišča kot pritegnile novinarsko pozornost, saj je bila Mina Markovič v letih 2015 in 2012 tretja športnica Slovenije po izboru novinarjev. Preboj med najuspešnejše slovenske športnice je začela Martina Čufar, ki je bila druga športnica leta 2001, Majo Vidmar pa so za drugo izbrali leta 2007.

Iskrene čestitke!

Manca Čujež