V Celju dobili državne prvake 2018 v težavnosti in hitrosti

V soboto in nedeljo, 1. in 2. decembra, se je v novem Plezalnem centru v Celju zaključilo državno prvenstvo v športnem plezanju za leto 2018. Organizatorji iz Športnoplezalnega odseka Celje so izpeljali tekmo v težavnostnem in hitrostnem plezanju. Državna prvaka v težavnosti sta Mia Krampl (AO Kranj) in Luka Potočar (ŠPO Radovljica), v hitrosti pa Lučka Rakovec (ŠD Proteus) in Jernej Kruder (ŠPO Celje).
Zaključeno državno prvenstvo 2018 v športnem plezanju (foto Fotoklub Šmarje pri Jelšah)
Na zadnji tekmi je bila v težavnosti najboljša Mia Krampl (AO Kranj), ki je edina od tekmovalk dosegla vrh finalne smeri. Na drugo mesto se je uvrstila Vita Lukan (ŠPO Radovljica), tretja pa je bila Tjaša Kalan (AO Kranj). V moški konkurenci je v svojem edinem nastopu v letošnjem državnem prvenstvu v težavnosti zmagal domačin Jernej Kruder (ŠPO Celje), na drugo stopničko se je uvrstil Luka Potočar (ŠPO Radovljica), tretji pa je bil Anže Peharc (AO Kranj). 

Člani in članice so se v letošnji sezoni pomerili na petih tekmah v težavnosti, štiri najboljše uvrstitve pa so se štele za skupno razvrstitev. Naslov državne prvakinje je pri članicah s tremi zmagami in enim petim mestom osvojila Mia Krampl (AO Kranj), druga je bila Mina Markovič (ŠPK Plus) ter tretja Vita Lukan (ŠPO Radovljica). Dodajmo še, da je naša najboljša športna plezalka Janja Garnbret nastopila le na prvi letošnji tekmi. V moški konkurenci je največ točk v sezoni zbral eden najbolj perspektivnih slovenskih plezalcev Luka Potočar (ŠPO Radovljica), drugo mesto v državi je zasedel Milan Preskar (PK Kamnik), tretje pa Klemen Novak (AO Kranj).

Športni plezalci so se prvič pomerili tudi za državne naslove v hitrostnem plezanju, na tipski plezalni smeri s predpisano plezalno smerjo, v kateri se tekmuje tudi na uradnih tekmah Mednarodne zveze za športno plezanje (IFSC). Čeprav naši plezalci za najboljšimi na svetu zaostajajo še precej, pa je razveseljivo, da os naredili napredek tudi v tej malo manj priljubljeni disciplini. V moški konkurenci je v finalu zmagal Jernej Kruder (ŠPO Celje), ki je bil boljši od Matica Kotarja (ŠD Proteus), v malem finalu pa si je tretje mesto priboril Aljaž Resnik (PK Kamnik). Najhitrejši čas tekmovanja 7.56 je v polfinalu dosegel Matic Kotar, pod osem sekund pa sta se spustila tudi Žiga Zajc (7.56) in Jernej Kruder (7.89). V ženski konkurenci je zamgala Lučka Rakovec (ŠD Proteus), ki je prav v finalu z 10.33 dosegla najboljši čas med članicami. Druga je bila Julija Kruder (ŠPO Celje), tretja pa Mia Krampl (AO Kranj).

V obeh disciplinah so se pomerili tudi tekmovalci srednjih in mlajših kategorij. Vsi rezultati so na voljo v spodnjih povezavah, državni prvaki v obeh disciplinah pa so zapisani v tabeli.

Rezultati DP Celje 2018 - TEŽAVNOST

Rezultati DP Celje 2018 - HITROST


DRŽAVNI PRVAKI 2018 V ŠPORTNEM PLEZANJU

   TEŽAVNOST  BALVANI  HITROST
 ČLANI  Luka Potočar (ŠPO Radovljica)  Zan Sudar (AK Ravne)  Jernej Kruder (ŠPO Celje)
 ČLANICE  Mia Krampl (AO Kranj)  Mina Markovič (ŠPK Plus)  Lučka Rakovec (ŠD Proteus)
 MLADINCI  Klemen Novak (AO Kranj)  Maks Bogolin (AO Črnuče)  Matic Kotar (ŠD Proteus)
 MLADINKE  Mia Krampl (AO Kranj)  Lana Skušek (ŠPO Komenda)  Mia Krampl (AO Kranj)
 KADETI  Luka Potočar (ŠPO Radovljica)  Luka Potočar (ŠPO Radovljica)  Luka Potočar (ŠPO Radovljica)
 KADETINJE  Lučka Rakovec (ŠD Proteus)  Lučka Rakovec (ŠD Proteus)  Lučka Rakovec (ŠD Proteus)
 ST. DEČKI  Anej Batagelj (DRPK)  Bine Meke (PS DPČ Šmartno)  Grega Verbuč (ŠPS PD Mozirje)
 ST. DEKLICE  Lucija Tarkuš (AK Slov. Bistrica)  Ema Seliškar (AK Slov. Bistrica)  Eva Puhar (ŠPO Radovljica)
 ML. DEČKI  Jaka Jaki (DRPK) in  Tim Korošec (PK Škofja Loka)  Luka Jerman (PK Kamnik)
   Luka Jerman (PK Kamnik)    
 ML. DEKLICE  Sara Čopar (PK Laško)  Sara Čopar (PK Laško)  Sara Čopar (PK Laško)
 CICIBANI  Denis Trost (AK Slovenj Gradec)  Anej Koštomaj (ŠPO Celje)  Anej Koštomaj (ŠPO Celje)
 CICIBANKE  Neža Zajc (PS Ascendo)  Neža Zajc (PS Ascendo)  Zoja Sedeljšek (AK Slovenj Gradec)


Rezultati DP 2018 SKUPNO - TEŽAVNOST

Rezultati DP 2018 SKUPNO - BALVANI

Rezultati DP 2018 SKUPNO - HITROST

Jernej Peterlin

Vir: Friko.si

-------------------------
Povezana novica:
13. Plezalni dnevi Kranja okronali nove državne prvake v balvanih