13. Plezalni dnevi Kranja okronali nove državne prvake v balvanih

Pretekli vikend, 23.–25. novembra, so se v Športni dvorani Zlato polje odvijali 13. Plezalni dnevi Kranja, ena izmed največjih športnoplezalnih prireditev v Sloveniji. Zbralo se je veliko obiskovalcev, ki so navijali za več kot 200 plezalcev, ko so ti merili moči za naslove državnih prvakov v petih starostnih skupinah in v dveh disciplinah - težavnostnem in balvanskem plezanju.
13. Plezalni dnevi Kranja okronali nove državne prvake (foto arhiv PDK)
Poleg tekem v plezanju so organizatorji poskrbeli tudi za bogat spremljevalni program, delavnice za otroke, razstave in potopisno predavanje, kar je popestrilo čas med posamičnimi tekmami in se je za vsakega obiskovalca našlo kaj zanimivega za popestritev deževnega vikenda.

Tridnevno tekmovanje se je v petek popoldne začelo s kvalifikacijami na balvanih za člane in članice. Potegovali so se za mesta v nedeljskem večernem finalu. Prav tako so se za mesto v finalu na balvanih v borili tudi starejše deklice in dečki. Prve medalje pa smo podelili za težavnostno plezanje, kjer je bila med cicibankami najuspešnejša Lana Gorič (ŠPO Celje), drugo mesto je osvojila Neža Zajc (PS Ascendo), tretje pa Julija Batagelj (DRPK), a vrh je ostal neosvojen. Tudi pri cicibanih ni nikomur uspelo do vrha, a na koncu si je prvo mesto priplezal Zal Vrban (ŠPO Celje), drugo Denis Trost (AK Slovenj Gradec) in tretje Svit Knez (PK Laško). Tekmovalci naslednje starostne pa so vrh dosegli večkrat. V kategoriji mlajše deklice je to uspelo Sari Čopar (PK Laško), ki je s tem suvereno osvojila prvo mesto, drugo mesto je brez vrha pripadlo Evi Hren (ŠPO APD Kozjak MB), tretje pa Emi Kordež (AK Ravne). Pri mlajših dečkih sta se vrha dotaknila Luka Jerman (PK Kamnik) in Jaka Jaki (DRPK), tretje mesto pa si je priplezal Tim Korošec (PK Škofja Loka).

Kadeti in kadetinje so sobotno jutro začeli s kvalifikacijami za opoldanski finale v balvanih. V finalu je vse 4 vrhove dosegel le kadet Luka Potočar (ŠPO Radovljica) in seveda suvereno zmagal, drugi je bil Havijer Lešnik (DEŠ), tretji pa Andrej Polak (PK Škofja Loka). Med kadetinjami je v finalu slavila Petra Glušič (AK Ravne), druga je bila Lučka Rakovec (ŠD Proteus), tretja pa Ema Stopar (ŠPK Plus). Tekma je bila tudi zaključek državnega prvenstva, v katerem je v skupni razvrstitvi pri kadetinjah zmagala Lučka Rakovec (ŠD Proteus), druga je bila Petra Glušič (AK Ravne), tretja pa Ema Stopar (ŠPK Plus). Med kadeti je v skupnem seštevku zmagal Luka Potočar (ŠPO Radovljica), drugi je Aljaž Resnik (PK Kamnik), tretji pa Havijer Lešnik (DEŠ).

Dobil smo tudi zmagovalce na balvanih v starostni skupini starejše deklice in dečki. Med starejšimi deklicami je v finalu slavila Ema Seliškar (AK Slovenska Bistrica), druga je bila Letija Fajfar (AO Kranj), tretja pa Dominika Kodra (PK Kamnik). Pri starejših dečkih je slavil Grega Verbuč (ŠPS PD Mozirje), drugi je bil Bine Meke (PS DPČ Šmartno), tretji pa Žiga Židan (PK Kamnik). V skupni razvrstitvi je pri starejših deklicah zmagala Ema Seliškar (AK Slovenska Bistrica), druga je bila Lucija Tarkuš (AK Slovenska Bistrica), tretja pa Eva Puhar (ŠPO Radovljica). Med starejšimi dečki pa je v skupnem seštevku zmagal Bine Meke (PS DPČ Šmartno), drugi je Grega Verbuč (ŠPS PD Mozirje), tretji pa Žiga Židan (PK Kamnik).

Vzporedno s tekmo na balvanih so potekale tudi kvalifikacije v težavnosti za člane in članice, ki so se borili za mesta v večernem finalu, ki je bil na sporedu ob 20h. Zvečer smo spremljali zanimivo finale, ki je bila tudi zadnja tekma drugega dne Plezalnih dni Kranja. Zmago si je, z navdušujočim nastopom priplezala domačinka Mia Krampl (AO Kranj), Vita Lukan (ŠPO Radovljica) je bila druga, tretje mesto pa sta si razdelili Tjaša Kalan (AO Kranj) in Mina Markovič (ŠPK Plus). Dekleta so po nastopu povedala, da so utrujena in da že težko pričakujejo zaključek državnega prvenstva in zasluženega počitka. Pri članih je zelo blizu vrha prišel prvouvrščeni Milan Preskar (PK Kamnik), drugo mesto si je priplezal Anže Peharc (AO Kranj), tretje mesto pa Luka Potočar (ŠPO Radovljica). Tekmovalci so pohvalili smer, kjer so nekatere presenetili dolgi dinamični gibi.

V nedeljo, na zadnji tekmovalni dan, se je dvorana napolnila že ob 10h zjutraj. Najprej so se na balvanih pomerili cicibani in cicibanke. Med cicibankami sta si prvo mesto delili Jennifer Buckley (DRPK) in Neža Zajc (PS Ascendo), tretje mesto pa je pripadlo Žani Gliebe (AK Ravne). V konkurenci cicibanov je bil najuspešneši Denis Trost (AK Slovenj Gradec), drugi je bil Elija Baloh (PK Kamnik), tretji pa Zal Vrban (ŠPO Celje). To je bila hkrati tudi njihova zadnja tekma za državno prvenstvo, kjer je med cicibankami prvo mesto dosegla Neža Zajc (PS Ascendo), druga je Jennifer Buckley (DRPK), tretja pa Julija Batagelj (DRPK). Med cicibani je v skupnem seštevku najboljši Anej Koštomaj (ŠPO Celje), drugi je Elija Baloh (PK Kamnik), tretji pa Denis Trost (AK Slovenj Gradec).

V tekmi v težavnosti so se zjutraj starejše deklice in dečki najprej spopadli s kvalifikacijami, kasneje pa še v finalu, kjer sta bili smeri prevelik zalogaj za tekmovalce in vrh ni bil osvojen. Na koncu je med starejšimi dečki slavil Bine Meke (PS DPČ Šmartno), drugi je bil Grega Verbuč (ŠPS PD Mozirje), tretji pa Jakob Pogačar (DRPK). Med starejšimi deklicami pa je zmagala Lucija Tarkuš (AK Slovenjska Bistrica), drugo mesto si je priplezala Letija Fajfar (AO Kranj), tretja pa je bila Ema Seliškar (AK Slovenska Bistrica).

Tudi kadeti in kadetinje so v nedeljo plezali v kvalifikacijah in v finalu težavnosti. Med kadetinjami je s svojim plezanjem navdušila in na koncu tudi zmagala Lučka Rakovec (ŠD Proteus), druga je bila Petra Glušič (AK Ravne), tretja pa Ema Stopar (ŠPK Plus). Med kadeti sta vrh dosegla kar dva plezalca, in sicer prvouvrščeni Luka Potočar (ŠPO Radovljica) in drugouvrščeni Andrej Polak (PK Škofja Loka), tretje mesto pa si je priplezal Aljaž Resnik (PK Kamnik).

13. PDK se je v nedeljo zvečer zaključil z atraktivnim nastopom članov in članic na balvanih. Tekmovalci so iz sebe stisnili še zadnje atome moči in se spopadli vsak s štirimi različnimi smermi. Med šestimi finalistkami je najboljši rezultat s tremi osvojenimi vrhovi dosegla Mina Markovič (ŠPK Plus), drugo mesto je osvojila Julija Kruder (ŠPO Celje), tretje pa domačinka Mia Krampl (AO Kranj). Finala članic se zaradi bolezni žal ni udeležila Katja Kadić. V moški konkurenci je navdušil Zan Sudar (AK Ravne), ki je prišel do vrha vseh štirih smeri in zasluženo zmagal. Drugo mesto je s tremi osvojenimi vrhovi zasedel Milan Preskar (PK Kamnik), tretje pa domačin Anže Peharc (AO Kranj).

Tudi v skupni razvrstitvi državnega prvenstva na balvanih si je prvo mesto med člani priboril Zan Sudar (AK Ravne), drugo mesto je osvojil Luka Potočar (ŠPO Radovljica), tretje pa Anže Peharc (AO Kranj). Pri članicah pa je skupno zmago slavila Mina Markovič (ŠPK Plus), drugo mesto v skupnem seštevku je pripadlo Viti Lukan (ŠPO Radovljica), tretje pa je zasedla Lana Skušek (ŠPO Komenda).

V kategoriji mladincev je slavil Klemen Novak (AO Kranj), drugi je bil Nejc Sitar (PK Kamnik), tretji pa Jaka Šprah (DRPK). Pri mladinkah pa je zmagala Mia Krampl (AO Kranj), druga je bila Vita Lukan (ŠPO Radovljica), tretja pa Lana Skušek (ŠPO Radovljica). V skupnem seštevku na balvanih za mladince si zmago delita Maks Bogolin (AO Črnuče) in Klemen Novak (AO Kranj), tretji pa je Aleš Peharc (AO Kranj). Pri mladinkah pa je zmagala Lana Skušek (ŠPO Komenda), druga je bila Vita Lukan (ŠPO Radovljica), tretja pa Mia Krampl (AO Kranj).

Nedeljski finale je bila zadnja tekma državnega prvenstva v balvanih letos in fantastičen zaključek dogodka z razglasitvijo skupnih zmagovalcev. Fotografije in podrobnejše rezultate si lahko ogledate na uradni spletni strani >>> pdk.aokranj.com.

Organizatorji vsem tekmovalcem čestitamo in se zahvaljujemo Mestni občini Kranj, vsem sponzorjem, donatorjem, prostovoljcem in vsem ostalim, ki so pomagali pripraviti in izpeljati prireditev. Se vidimo drugo leto na že 14. Plezalnih dnevih Kranja!

Organizacijski odbor PDK